Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,mám problém s analytikou, konkrétne je to takýto príklad:
Napíšte rovnicu kružnice, ktorá prechádza bodmi P (-2,1), Q(1,4) a dotýka sa priamky q: x-y-2=0.
Skúšala som to riešiť cez sústavu troch rovníc, ale neviem s tým pohnúť, asi som to zle umocnila, konkrétne som to riešila takto: 
Môžete mi prosím poradiť? ďakujem

↑ sekulcanka:
Zdravím :)
Celé jsem to nepočítal, ale zdá se mi, že při úpravě rovnic kružnice s dosazenými body je špatně dosazeno na pravé sraně za výraz
.
Máte tam výraz
ale mělo by tam být
, což není totéž.
↑ sekulcanka:
ve 3 řádku
, máš pravdu - umocnění není v pořádku. V čitateli je po umocneni. 
Ale asi bych spíš sestavila 3 rovnice pro 3 body na kružnice (2 máš, třetí bych sestavila pro bod (x, x-2) náleží přímce a kružnici). Pak bych upravila tak, aby výsledná rovnice byla kvadratická s parametrem m a našla bych takovou hodnotu parametru m, při kterém diskriminant je nulový. V tom případě přímka je skutečně tečná.
Může být?
↑ jelena:
Hej už som zistila, že to mám zle umocnené :-)
Vyrobiť si tri rovnice pre tri body je určite lepší nápad len si nejak neviem poradiť s tým tretím bodom....ak si jednu súradnicu dosadím ľubovoľne a druhú dopočítam, bude ten bod síce ležať na priamke, ale nie na kružnici. A tým že samotnú kružnicu nemám zadanú, ale ju ešte len hľadám, tak neviem ako určiť ich spoločný bod.Dá sa to?
A ďakujem vám obom za radu
↑ sekulcanka:
bod leží na přímce, jedna souřadnice je x, druha je y=x-2 (do zápisu kružnice budu dosazovat x, (x-2))
↑ jelena:
aha jasne už rozumiem ďakujem veľmi pekne :-)