Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zadání: Zjistěte, zda vektorové prostory V a W jsou izomorfní, kde:
V je vektorový prostor V=R nad tělesem R s obvyklými operacemi + a .
W je vektorový prostor
nad tělesem R, s operacemi: u (+) v = u.v;
, 
Moje řešení:
1) je třeba najít linární zobrazení f:W->V nebo f:V->W
Zobrazení, o kterém vím je: f:W->V, a to pomocí logaritmu
- obecně
- obecně
tedy první vlastnost lin. zobrazení:
- což platí (v matematické analýze je to axiom, kterým se logaritmus zavádí)
druhá vlastnost lin. z. :

- využije se další vlastnosti logaritmu, tedy platí
2) Je třeba ověřit, že zobrazení f je prosté:
Musíme ukázat, že:
, toto tvrzení je pravdivé proto, že logaritmus je ryze monotonní funkce
3) Je třeba ověřit, že zobrazení f je na:
Zde by mělo stačit říci, že logaritmus je spojitá ryze monotonní funkce, která má definiční obor D =(0, +oo) a H = R, tedy 
Tedy existuje zobrazení, které je izomorfismem VP V a W.
Mohl by mi někdo zkontrolovat mé řešení? Myšlenky tam moc není, ale rád bych to měl i formálně správně. Díky za pomoc
Já osobně si myslím (ačkoliv jsem se zobrazením "logaritmus" nesetkal), že by to mohlo fungovat.
Pár připomínek: log(u*v)=log(u) + log(v) není axiom - lze to dokázat z definice
v bode 3 by mela logicka veta vypadat: (Vy€V)(existuje x€W)(y=log(x))
a formalita: logaritmus je spojita funkce NA INTERVALU (0,+oo)
Snad mam pravdu a neudelal jsem ze sebe debila :-)
log(u*v)=log(u) + log(v) není axiom - lze to dokázat z definice
Já myslím, že tohle může být předmětem sporu, je možné zavést axiomaticky exponencialní funkci a pak odvozovat vlastnosti pro logaritmus nebo zavést axiomaticky logaritmus. Alespoň my jsme měli zaveden algoritmus axiomaticky a právě tak, jak jsem řekl. Je to tedy možná o tom, jak si kdo logaritmus zavede, a nebo o tom, že existuje nějaká kratší definice, než jsme měli my :-)
Jinak děkuji za připomínky
Ten tvůj návrh řešení bych si mohl dovolit, kdybych LA opravdu rozumnel, je to cviceni, takze tenhle zpusob reseni me ochuzuje o konkretni reseni ;-)
Hmm, hmmm, http://skolniftp.sh.cvut.cz/ftp/fakulty … ocnina.pdf treba tady je ten dukaz. O axiomatickem zavadeni logaritmu a odvozeni exponencialni fce jsem jeste neslysel - osobne bych si to ani neumel predstavit :-)
http://kam.mff.cuni.cz/~pultr/ma.pdf - já čerpám odsud, logaritmus je na str 23 (strankovani PDF), str. 19 strankovani dokumentu
Jeste jsem koukl znova na toto:
a formalita: logaritmus je spojita funkce NA INTERVALU (0,+oo)
toto mám řečené tím definičním oborem, i když asi by to mělo být formulované opravdu trochu jinak
↑ Saturday:
Já se domnívám (a taky nás to tak učili), že máme pojmy "spojitost v bodě" a "spojitost na intervalu" - tam musíme udat onen interval (treba Df). Ale myslim, ze je mozne, ze nekdo zavedl dohodou "spojita funkce" - jako "funkce spojita na celem definicnim oboru"
Stránky: 1