Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry vecer, chtela bych poprosit o pomoc s jednou slovni ulohou, tak nejak nevim, jak ji mam zapsat :))
Soucet dvojcif. c. a 4nasobku jeho cif. souctu je 122. Soucet cisla zapsaneho v opac. poradi je 68. Urcete puvodni cislo.
Soucet dvojciferneho cisla a 4nasobku jeho ciferneho souctu je 122.
tedy postupně:
- Součet dvojciferného čísla - označme si číslo x; x = AB (kde A,B jsou cifry čísla a platí
)
- a 4. násobku jeho ciferného součtu - tedy ciferný součet je
a my chceme 4. násobek, tedy 
- je roven 122
-> složeno do jedné rovnice: 
Soucet cisla zapsaneho v opacnem poradi je 68
druhé větě moc nerozumím, předpokládám ale, že sčítáme ono číslo (
) s číslem x (není tam blíže uvedeno, s čím se má y sečíst), tedy získáváme:
zbývá vyřešit soustavu
↑ Ivana:
taky si to teď počítám (na papíře) a taky mi nevycházejí pěkná čísla :( .. v té druhé větě totiž (alespoň mně) chybí druhý sčítanec.. tak jsem předpokládal, že je to první číslo, ale evidentně ne..
Zdravím vás,
úloha je tak:
Součet dvojcifeirného čísla a čtyřnásobku jeho ciferného souctu je 122. Soucet cisla zapsaneho v opac. poradi a 4násobku jeho ciferného součtu je 68. Urcete puvodni cislo.
Vyjimečně jsem úlohu nenašla v učebnici, ale odvodila - řešení.
Může být?
↑ jelena: Zdravím Jeleno :-) , šikovná odvodila jsi dobře :-)
To je pak docelá jiná úvaha , když je otázka položena správně.
↑ Verys:
Tak úloha je vyřešena a ty se podívej ostatním spolužákům do sešitu , nebo se zeptej paní učitelky , jak mělo znít zadání .
Přeji oběma hezký den :-)