Ahoj mám tu příklad který mi nejde vyřešit. Sotva jsem vypočítal střední hodnotu a nevim jestli je dobře a vůbec nevim jak efektivní hodnotu.
číslo varianty je 20 a je to z tohoto PDF http://jana-lidakova.xf.cz/1.rocnik/uesp1.pdf
Až budu doma tak sem hodim konkrétní obrázek, teď nestíham, ale pokud by byl někdo ochotný a ukázal mi výpočet střední a efektivní tak bych byl moc rád.
Um = 276
T=0.7
Díky za všechny rady.
↑ Peasac:
Zdravím a děkuji za založení samostatného tématu,
zde jsem shrnula dosavadní poznatky k problémy.
Je třeba také k zadání úlohy přidat své výsledky - tedy rovnice jednotlivých přímek (jelikož ve tvém případě se toho hodně nuluje, tak kontrola střední hodnoty povede na obsah obdelniku na intervalu T/4 až T/2 s následným přepočtem na celou periodu). Ale pro efektivní hodnotu stejně potřebujeme jednotlivé rovnice přímek (lineární funkce na každém úseku v periodě).
Jak tedy vyšla střední hodnota? Děkuji.
↑ Peasac:
střední hodnota mi vyšla
(přes obdélník i přes integrál). Přímky mám:
0, T/4 
T/4, T/2 
T/2, T 
Souhlasí to? Do velmi pozdních večerních hodin však nemám možnost většího zapojení do problému.
↑ Peasac:
"obsah obdélníku! - celkovou hodnotu U, co nám zbylo po nulování trojuhelníčků - je
podělíme na celou periodu (T), čímž dostaneme střední hodnotu za celý proces.
Vytvořili jsme lineární funkce u(t), které popisuji jak se mění napětí s časem. Nevím, co myslíš "co dosazovat" - až budeš pro efektivní hodnotu integrovat 2. mocninu u(t), tak integruješ po dt, meze budou t=0, t=T/4 pro 1. interval atd.
Moc se omlouvám, ale teď opravdu nemám více času. Zkus se podívat do dalších řešení, co už tady bylo (a děkuji za zasněžené mřížky na webu :-).
↑ Peasac:
ano, sestavuji to přes rovnici "u=kt+q" (jen pozornost při odečtu hodnoty na ose t a na ose u). Případně sem napíš nějaký případ, kdy to nevycházelo.
Kolega rughar zde zpracoval různá doporučení, jak výpočet střední (hlavně) a efektivní hodnoty usnadnit.
Ať se daří.