Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nevím si rady s výpočtem kumulativní relativní četnosti.
Mám toto zadání:
třída četnost relativní četnost kumulativní četnost kumulativní relativní četnost
1 - - - 0,1
2 - - 14 -
3 10 - - -
4 - 0,2 - -
Potřebuji získat kumulativní relativní četnost 3.třídy. Vím, že je to součet relativních četností všech předchozích tříd a dané třídy. Relativní četnost první třídy bude 0,1, to vyvodím z tabulky, ale dál jsem nahraná.
↑ Romajzl:
Zdravím,
doplníme 1. sloupec (četnosti) jako x, y, 10, z:
třída četnost relativní četnost kumulativní četnost kumulativní relativní četnost
1 x x/(x+y+10+z)=0,1 x 0,1
2 y y/(x+y+10+z) x+y=14 -
3 10 - - -
4 z z/(x+y+10+z)=0,2 - -
celkem (x+y+10+z)
Řešíme soustavu rovnic:
x/(x+y+10+z)=0,1
x+y=14
z/(x+y+10+z)=0,2
------------------------
x/(14+10+z)=0,1
z/(14+10+z)=0,2
Stačí tak?
↑ Stýv: děkuji, je to tak - já jsem z těch (-) pochopila, že se má doplnit celá tabulka komplet.
OT: na toto bych prosila podívat, děkuji :-)
↑ Stýv:
děkuji, já tomu i rozumím, když už není členění po 1, tak to bude nějaká interpolace, ale neuměla jsem to dostat do vzorce, na který se odkazuji. Doma žádnou podrobnou knihu, kde by to bylo, nemám. A elektronickou se mi nechce hledat (určitě by na Východě něco bylo). Kolega ivoš se objeví dle svého zyvku za další měsíc a třeba i něco donese. Tady to je stejně OT (případně doplníme do původního dotazu), autorce tématu omluva a konec OT.
Pro Romajzl: daleko větší děkuji :-) zasluhuje kolega Stýv, neb přímo odpovídá na otázku.