Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 03. 2010 23:01

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Metodická otázka k integrálu z 1/x

Zdravím,

dneska mi během cesty vlakem vytanula na mysli následující otázka: je opravdu

$\int \frac{\mathrm{d}x}{x} = \ln|x| + C$?

Učí se to na středních školách a určitě i na mnoha vysokých, naleznete to v každých tabulkách (teď jsem kontroloval Bartsche)… Ale 1/x přece není funkce definovaná na celém $\mathbb{R}$, primitivní funkce k ní tedy může mít tvar

$\ln|x| + \begin{cases} C_1 & \text{pro } x>0 \nl C_2 & \text{pro } x<0 \end{cases}$

kde $C_1,\, C_2 \in \mathbb{R}$. Nic nenutí k tomu, aby platilo $C_1 = C_2$.

Co je tedy důvodem této zásadní nepřesnosti?

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

• (téma jako vyřešené označil(a) Olin)

#2 28. 03. 2010 23:18

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Metodická otázka k integrálu z 1/x

Pokud si dobře pamatuji, tak jsme si primitivní funkci definovali na intervalu. Pak tenhle problém odpadá a konstanta je vždy jen jedna.

#3 29. 03. 2010 10:34

pietro
Reputace:   187 

↑ Olin: myslim , ze nie sme schopni formalnym zapisom postihnut vzdy realitu v celej jej komplikovanosti.. :(

#4 29. 03. 2010 11:00 — Editoval Rumburak (29. 03. 2010 11:24)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Olin:

1.  Souhlas s tím, co píše kolega ↑ BrozekP:.

Vzorec
(1)   $\int \frac{\mathrm{d}x}{x} = \ln|x| + C$
je platný na každém intervalu, který neobsahuje nulu .

2. Kolega ↑ pietro: má dozajista pravdu,  pokud jde o realitu v oblastech mimo matematiku.

Pokud jde o realitu v matematice  (= "virtuální realitu" v oblasti společenské hry zvané matematika), pak mám jiný názor.
Domnívám se, že "dobrá matematika" se vyznačuje tím, že tento druh reality UMÍ popsat beze zbytku.

EDIT. Po hlubším zamyšlení beru svůj poslední výrok zpět.  Přesto si nemyslím, že by se tato "godelovská" otázka týkala vrorce (1).

#5 29. 03. 2010 16:53

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Děkuji za odpovědi, již je mi to jasné. Zřejmě mě vykolejila poněkud obecnější konvence značení, kterou jsme si zavedli na přednášce (str. 74).

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Zápatí