Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřebovala bych poradit s příkladem, děkuji moc.
Kulka o hmotnosti 0,01kg po výstřelu dopadla 3200m daleko, přičemž horizontální složka vektoru její rychlosti činila 800 ms-1. Jakou kinetickou energii musela získat při výstřelu, zanedbáme-li odpor vzduchu? a=10ms-2
Možná by tu stálo za to říct, co se vlastně děje a co se počítá.
Kulka má svoji horizontální rychlost a svoji vertikální. Horizontální víme a vertikální dopočítáme z faktu, že kulka šikmým vrhem bez tření doletěla 3200 metrů. Vzorec pro dopad tělesa v šikmém vrhu je
Jak by šlo uvidět v postupu Pietra. Je ale zbytečné hledat nějaký úhel, když ve výše uvedeném vztahu nevíme jenom horizontální složku v_y, kterou můžeme přímo vyjádřit a příklad pak jednoduše dopočítat
![kopírovat do textarea $T = \frac{1}{2}mv^2 = \frac{1}{2}m (v_x^2+v_y^2) =\frac{1}{2}m [v_x^2+(\frac{sg}{2v_x})^2] $](/mathtex/fd/fd463b7d0476ab4d82f052384d82f438.gif)
A nemusíme počítat žádné úhly
Jen malá poznámka ať je jasno: s je vzdálenost dopadu (= 3200 m), g je gravitační zrychlení (= 10 m / s^2), m je hmotnost kulky (= 0,01 kg), v_x je horrizontální složka rychlosti (= 800 m / s), T je kinetická energie (J = kg m^2 / s^2)
Kulka letí nahoru stejně dlouho, jako padá dolů. Doba dopadu shora je:
, proto doba letu bude:
Vodorovná složka šikmého vrhu je rovnoměrný přímočarý pohyb, tj. vzdálenost je:
Díky moc, tomu vzorci už rozumím :))
Akorát mi nedochází, proč mi vychází špatný výsledek při následující úvaze:
Horizontální složka rychlosti je 800 m/s. Vím, že kulka letěla 3200m daleko, proto doba letu jsou 4s. Je tedy jasné, že kulka musela i tuto dobu padat. Ze vztahu 
si vyjádřím h. 
Poté vypočítám vertikální rychlost ze vztahu:
Pomocí pythagorovy věty dopočítám výslednou rychlost a tu pak dosadím do vztahu pro kinetickou rychlost.
Resp. napadá mě jen důvod, že by to mohlo být tím, že ta rychlost volného pádu je charakteristická pro každou výšku a není to tedy statistická veličina (průměrná rychlost).... Dík za odpověď :)
Vím, že kulka letěla 3200m daleko, proto doba letu jsou 4s. Je tedy jasné, že kulka musela i tuto dobu padat.
4 s je doba letu, kulka padala jen 2 s. A už to vychází :-).
V tom případě by veškerá kinetická energie při výstřelu byla způsobena x-ovou složkou rychlosti:

No to právě ne, ne? Protože stále na tu kulku působí tíhová síla svisle dolů... takže opět tam je i vertikální složka rychlosti ne? Chápu ty jednotlivé rozdíly, jen prostě mi přijde, že ze zadání nelze jednoznačně určit, o jaký pohyb se jedná, což pak rozhazuje výsledky... :/
Jasně, psal jsem při výstřelu. Kinetická energie by se měnila v čase jako:
Nemáš zač :-)