Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Často se tady na foru sčítají nekonečné řady kladných racionálních čísel. Protože řad, jejichž členy jsou čísla iracionální, je tady o poznání méně, přicházím zde s docela elegantní řadou:
Najděte součet této řady.
Nápověda 7.2.2009:
Znám stejné řešení jako BrozekP. Hezká nekonečná řada. Když jsem ji kdysi viděl poprvé, nevěřil jsem tomu, že se dá sečíst. Už mám připravenou březnovou nekonečnou řadu - snad to do března vydržím.
:-)
↑ BrozekP:
Ani autor tohoto příspěvků nezná jinou metodu než pomocí komplexních čísel. Kdysi jsem viděl postup, jak spočítat integrál
na dva řádky pomocí La Placeovy transformace. Kdo ví, možná by to šlo použít i na nekoečnou řadu.
↑ Pavel:
Není mi zatím jasné, jak by se to dalo spočítat pomocí Laplaceovy transformace. Takový integrál se počítá pomocí teorie residuí. Ale možná, že jsem něco mohl přehlédnout.
↑ Marian:
Ve svých poznámkách z přednášek to mám na dva řádky :-), tady si s tím asi nevystačím. Protože poznámky nemám k dispozici, ponořil jsem se do Laplaceovy transformace a integrál jsem spočítal takto:
I. Nejdříve vypíšu vztahy, které jsem používal. Jsou dostupné v kterékoliv knize obsahující základy Laplaceovy transformace :
1.
2.
3.
4.
II. Nyní je použiju v pořadí 4., 3., 2., 1.
Doteď si pamatuji svůj úžas nad tím, že něco tak vzdáleného je možné počítat Laplaceovou transformací :-)
Teď jak na to koukám, tak by se na tu nekonečnou sumu spíše hodila Z-transformace. Se znalostí zde vypočítaného integrálu a podobných rovností pro Z-transformaci by ta suma možná šla vypočítat.
↑ jendula11:
Neviem čo máš presne na mysli, ale primitívna funkcia k
nie je tá istá. Nemôžeš preto písať, že
Platilo by to pre jednoduchšiu funkciu takto:
Ak som teda správne pochopil, čo myslíš.
Pri blúdení internetom mi svitlo, že pokiaľ rozvinieme funkciu f(x)=x na intervale (0,2pi) do Fourierovho radu dostaneme
Stačí vyšetriť konvergenciu radu v bode x=1 a máme výsledok :-)
Stránky: 1