Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc se 2 zakladnima limitama potrebuju to na ctvrtek tak kdyby se nekomu chtelo to sem hodit
lim n sqrt(3n^-n^2+n-1) n sqrt = je to cele pod n-tou odmocninou a druha limita
lim (4n/(4n-1))^n vysledek by mel byt 1 ale nevim jak se k nemu dojde jsou to lehke limity tak mi snad nekdo pomuze dik
a kdyby se jeste nekomu chtelo tak tady jsou dalsi ty uz sice mam ale pro kontrolu dobre
lim((n^2)-n+sin sqrt(n-2)) to by melo vyjit 0 podle vety o dvou policajtech:-D
lim (n+1)!/(3(n+1)!-(n-3)!) = nekonecno vychazi tam uplne brutal jmenovatel
lim sin5x^2 / x^4 po rozkladu by to melo vyjit lim 5sin x^2 * cos x^2 / x^2 * x^2 = 5/0 *1 = nekonecno
kdyby byla nekde chyba tak pls pisnete
↑ zlamal89:
Zdravím,
je to tak - zadaní?
zde nejsem si úplně jisté, zda jsem dobře luštila
dělení člen po člénu, pak se upraví na pozoruhodnou limitu
nekonecno ve výsledku mi nevychází, ale 1/3
předpokládám, že x->0, tomu navrhovanému rozkladu jsem asi neporozuměla. Spíš úpravu na pozoruhodnou limitu, nekonečno ve výsledku - to ano.
Ta první:
.
Příliš bych se s tím neštval a nasadil hrubé odhady
.
Žádný polynom nepřežije n-tou odmocninu.
Třetí limitě nerozumím - je to takto?
Pak je to zřejmě nekonečno.
ja bzch to udelal podobne ze nsqrt(n)<=ten priklad<=nsqrt(n^3) tim padem leva stana se rovna jedna a prava kdyz se rozepise na nsqrt(n)*nsqrt(n)*nsqrt(n) = 1*1*1 takze vysledek je 1
jinak ten druhy by mel vyjit nekonecno vytkni si n^2 a ten sinus res pomoci policajtu a mel by ti vyjit nula
Odhad
je přece naprosto triviální -
. Jsou to možná zbytečně hrubé odhady, ale není těžké si rozmyslet, že klidně nám stačí i
.
No a protože platí toto, tak platí i
. Ale
.