Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 08. 2007 13:37

Sandra CH
Reputace:   

Vypočtěte derivace funkcí, určete definiční obory....

Vypočtěte derivaci funkcí, výsledek upravte. Určete definiční obory funkce i její derivace.

a) y = (ln*(1-x)) / (2)

b) y = ln odmocnina zlomku (1-sinx) / (1+sinx)

c) y = arctg (x+1) / (x-1)

Pěkně prosím - pomůžete mi s tím???

#2 03. 08. 2007 11:45

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Vypočtěte derivace funkcí, určete definiční obory....

Funkce jsou jako cibule (tím nemyslím, že smrdí). Mají vrstvy. Při derivování se právě tyto vrstvy postupně odstraňují -- vždy výsledek učíme jako

derivace_první_vrstvy*derivace_druhé_vrstvy*...*derivace_poslední_(vnitřní)_vrstvy

Funguje to tedy takto:
a) derivace logaritmu (vnější vrstvy) je 1/(1-x), derivace vnitřní vrstvy 1-x je -1. Proto
y' = -1/(1-x)/2=1/(2x-2)

b) Užitím pravidla pro logaritmy
y = 1/2*ln((1-sinx) / (1+sinx))
Derivace vnější vrstvy je (1+sinx) / (1-sinx). Vnitřní vrstva je  (1-sinx) / (1+sinx)=-1+2/(1+sinx), derivace tohoto výrazu je -2/(1+sinx)^2*cos(x). (Odkud jsme to vzali? Derivace -1 je 0, k ní přičítáme opět derivaci složené funkce, jejíž vnější vrstva má derivaci 1/(1+sinx)^2, vnitřní vrstva pak cos(x)). Máme tedy vztah
y' = 1/2*(1+sinx)/(1-sinx) * (-2/(1+sinx)^2*cos(x))=
-1/((1-sinx)*(1+sinx)*cos(x))=-1/cos^3(x).

c) je analogické, nejdříve zderivujeme arctg a pak vnitřní vrstvu (ta je 1+2/(x-1), její derivace je -2/(x-1)^2).
Vyjde y'=-1/(x^2+1).

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 07. 08. 2007 08:10

Sandra CH
Reputace:   

Takhle to hned vypadá jednoduše. Taky bych ze sebe chtěla umět chrlit výsledek za výsledkem. No nic, moc děkuju!

#4 20. 08. 2007 07:13

Sandra CH
Reputace:   

Tak jsem jela podle výpočtu Kondra a téměř na začátku jsem se hned zasekla. Nejspíš je to jen nedostatečná znalost užívání pravidel derivací, snad mi to vyjasní.

a) derivaci logaritmu chápu, pak píšeš o derivaci vnitřní vrstva 1-x, že je -1. Jak to? Proč -1?? Dejme tomu, že to tam nechám a najednou máš výsledek (1) / (2x-2) kde jsi vzal toho jmenovatele?

b) chápu derivaci odmocniny, ale nechápu, proč si najednou šoupl logaritmus, který byl před odmocninou, za odmocninu tedy za její derivaci: (1)/(2) ln Pokud to zase přeskočím, jedeme dál. Už jsem psala, že nepoznám, která vrstva je vnitřní a která vnější. Ty tady píšeš  o derivaci vnější vrstvy a pak o derivaci vnitřní vrstvy, ale v obou případech derivuješ stejný výrazy. A pak celý zbytek derivací v příkladu za b) nechápu. Já zkusila zlomek zderivovat podle pravidla [(u)/(v)]´ = (u´v - uv´) / (v^2) a vyšlo mi (1)/(2) ln - cosx^2
Nejspíš blbost, tak prosím napiš, kde jsem udělala chybu a vysvětli mi ještě detailněji tvůj postup. díky

c) tady se musímhlavně zeptat na funkci arctg, jak se derivuje? Já to vůbec netuším. Pak píšeš o derivaci vnitřní vrstvy, která podle tebe je 1+2/(x-1). Nevím, kde jsi vzal 1+2 ani nevím, jestli to má být celé v čitateli nebo jednička je před zlomkem, to jsem z toho nepochopila. Pokud by to bylo v čitateli, derivovala bych přeci číslo 3 což je nula, nebo číslo 2 což je také nula, ty tam máš -2 - nevím proč. Ale pokud bych derivovala celý zlomek podle toho pravidla viz výše, vyšlo by mi to co tobě, tedy: (-2)/((x-1)^2). Jenže najednou máš psaný výsledek: -1/(x^2+1) - prosím vysvětli

děkuji

#5 20. 08. 2007 08:03

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

urcite pres den se tady objevi podrobne vysvetleni, v kazdem pripade dostanes ode mne vecer mail s rucne psanou prilohou :-)

#6 20. 08. 2007 08:36

Sandra CH
Reputace:   

děkuji jeleno

#7 20. 08. 2007 10:24

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Sandra CH napsal(a):

a) derivaci logaritmu chápu, pak píšeš o derivaci vnitřní vrstva 1-x, že je -1. Jak to? Proč -1?? Dejme tomu, že to tam nechám a najednou máš výsledek (1) / (2x-2) kde jsi vzal toho jmenovatele?

Tady jsem použil jednoduchá pravidla.
1. derivace funkce $x^n$ je $nx^{n-1}$, zejména tedy derivace funkce x^1 je 1.
2. derivace konstanty je 0
3. (kf(x))'=kf'(x), tzn. konstantu můžeme vytknout před derivaci. Pokud je tedy derivace funkce x rovna 1,     je derivace funkce -x=-1.
4. derivace součtu je součet derivací, derivace 1-x=1+(-x) je 1'+(-x)'=0+(-1)=-1.

A co se týče výsledku, tam jsem derivaci funkce ln(1-x), která je rovna 1/(x-1)*(-1)=1/(x-1) dělil dvojkou, protože funkce, kterou jsme měli zderivovat je polovinou funkce f.

Sandra CH napsal(a):

b) chápu derivaci odmocniny, ale nechápu, proč si najednou šoupl logaritmus, který byl před odmocninou, za odmocninu tedy za její derivaci: (1)/(2) ln

Jak jsem psal výše, u derivování se mi lépe pracuje s konstantami než s funkcemi. Proto jsem využil známého pravidla
ln(ab)=ln(a)+ln(b), které mj. říká, že
$ln(\sqrt{a}\cdot\sqrt{a})=ln(\sqrt{a})+ln(\sqrt{a})$, po úpravě
$ln(a)=2ln(\sqrt{a})$,
$\frac12ln(a)=ln(\sqrt{a})$

Sandra CH napsal(a):

Ty tady píšeš  o derivaci vnější vrstvy a pak o derivaci vnitřní vrstvy, ale v obou případech derivuješ stejný výrazy.

Nejdřív jsem zderivoval ten logaritmus (vnější vrstvu). A protože to byl logaritmus ze zlomku
(1-sinx) / (1+sinx), dostal jsem A=(1+sinx) / (1-sinx).

Pak jsem derivoval ten zlomek (1-sinx) / (1+sinx). Osobně takovéhle věci radši převádím
na jednodušší tvar, ale možno derivovat přímo pomocí  [(u)/(v)]´ = (u´v - uv´) / (v^2), což bude možná jednodušší na popis. Pro u=1-sin(x) a v=1+sin(x) je to
$B=\frac{\cos x(1+\sin x)-\cos x\cdot(-1)(1-\sin x)}{(1+\sin x)^2}=\frac{2\cos x}{(1+\sin x)^2}$.

No a pak už stačí dopočítat $y'=\frac12AB= \frac12\cdot\frac{1+sinx}{1-sinx}\cdot\frac{2\cos x}{(1+\sin x)^2}= \frac{\cos x}{(1+\sin x)(1-sinx)}=\frac{\cos x}{1-\sin^2(x)}=\frac{\cos x}{\cos^2(x)}=\frac{1 }{\cos(x)}$

Za tu třetí mocninu v první verzi výsledku se omlouvám, nějak jsem se zamotal do vlastního uzávorkování.

Sandra CH napsal(a):

c) tady se musímhlavně zeptat na funkci arctg.

Derivace funkce arctg(x) je $\frac{1}{1+x^2}$.

Sandra CH napsal(a):

Pak píšeš o derivaci vnitřní vrstvy, která podle tebe je 1+2/(x-1). Nevím, kde jsi vzal 1+2 ani nevím, jestli to má být celé v čitateli nebo jednička je před zlomkem, to jsem z toho nepochopila. Pokud by to bylo v čitateli, derivovala bych přeci číslo 3 což je nula, nebo číslo 2 což je také nula, ty tam máš -2 - nevím proč. Ale pokud bych derivovala celý zlomek podle toho pravidla viz výše, vyšlo by mi to co tobě, tedy: (-2)/((x-1)^2).

Ano, jednička měla být před zlomkem, derivace vnitřní vrstvy nám oběma vyšla  (-2)/((x-1)^2).
Celkový výsledek získáme tak, že ji vynásobíme derivací vnější vrstvy, ta je po dosazeni do vzorce pro derivaci arctg rovna
$\frac{1}{1+\left(\frac{x+1}{x-1}\right)^2}=\frac{1}{\frac{x^2-2x+1+x^2+2x+1}{(x-1)^2}}= \frac{(x-1)^2}{2x^2+2}$. Pronásobením těchto dvou výrazů dostaneme výsledek, ke kterému jsem předtím došel.

PS: to, co jsem takto derivoval je funkce arctg((x+1)/(x-1)),pokud byla myšlena funkce (arctg(x+1))/(x-1), je samozřejě vše úplně jinak :(

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#8 08. 03. 2008 18:48

ROOOM
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj,

mohu se zeptat na vztah def. oboru y a y´ tedy D a D´?

Je to tak, ze kdyz mi D´vyjde mene omezeny nez D tak plati i pro y´ ten omezenejsi, tedy D?

Diky

#9 08. 03. 2008 19:04 — Editoval robert.marik (08. 03. 2008 19:05)

robert.marik
Einstein
Reputace:   

viz ROOM: Chtělo by to nějak zkonkretizovat, co máte na mysli. Každopádně, pokud funkce v některém bodě není definovaná, potom tam ani nemá derivaci, protože funkční hodnota v dfinici derivace figuruje.

Zápatí