Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prepáčte mi že tolko otravujem ale nesom si istý. Čo sposobuje pohyb Zeme po orbite okolo Slnka ?
A) uplne gravitácia Slnka
B) čiastočne gravitacia Slnka
C) zotrvačnost
Neviem si pomoct či je to uplna alebo čiastočna ... Podla mna čistočna no nie ved na zem posobia aj ostatne telesa a výsledna sila je tou dostredivou či nie ? dakujem za rady :)
↑ Peter 002:
C)
Moment hybnosti oblaku, ze kterýho vznikly všechny planety. Na začátku rotoval, a protože se moment hybnosti zachovává, Země obíhá okolo Slunce dodnes.
↑ KennyMcCormick:
To vážne to by som vobec nepovedal a aku ulohu zohráva gravitácia slnka?
↑ Peter 002:
Gravitace Slunce zajišťuje, že Země neodletí do mezihvězdného prostoru.
↑ KennyMcCormick:
Moment niečo mi nie je jasne ...
Ved aby teleso obiehalo po orbite musi nan posobit sila ktorá smeruje do stredu teda dostrediva sila a tou je gravitácia takže nemali by byt správne oba odpovede?
↑ Peter 002:
*přemýšlí*
Záleží na tom, co myslíme pod "způsobovat pohyb Země". Gravitace působí směrem do středu Slunce. Je pravda, že díky gravitaci Země neuletí pryč, ale určitě bych to neformuloval tak, že způsobuje její pohyb.
Kdyby ale mohlo být víc správných odpovědí, vybral bych B a C.
Je rozumět, co se snažím říct? :-)
EDIT: Přečetl jsem si to ještě jednou a došel k závěru, že správně budou možnosti B a C.
↑ KennyMcCormick:
jjj to chápem ... Myslím si tiež že správne su oba odpovede ... ale ked to budem mat v písomke tak neviem čo napíšem ... a keby bola uloha formulovaná že Zem sa pohybuje okolo slnka po orbite koli :
A)...
B)...
C)...
Menilo by to niečo na formulacii otázky?
↑ Peter 002:
Myslím, že to nic nemění.
Učitelé většinou prozrazujou, jestli je správná odpověď jen jedna, nebo ne. Když se dozvíš, že je jen jedna, zaškrtnul bych C. V opačném případě B i C.
↑ Peter 002:
Žádný problém.
↑ KennyMcCormick:
tak dnes sme mali písomku a povedala že správne ja A ...
a ked som jej povedal to očom sme sa bavili tak povedela že ked tak uvažujem tak že som mal napísat že BIG BANG za to može a ja tomu nechápem ...
↑ Peter 002:
Ahoj, já se přidám. Že Země neuletí po přímce je dáno samozřejmě gravitační silou, a to asi měl na mysli autor příkladu. Nicméně přesně vzato samotná gravitace ještě nestačí na to, aby něco obíhalo (když zvednu kámen a pak ho pustím, taky nezačne obíhat kolem Země nebo něčeho jiného, ale spadne mi na nohu) - to který případ nastane závisí na počátečních podmínkách. V našem případě je to důsledek toho, že Země má vůči Slunci nenulový moment hybnosti (kde ho při formování Sluneční soustavy vzala je už jiná otázka).
Takže kdybychom měli neomezené schopnosti, mohli bychom udělat následující dva experimenty:
a) vypnout gravitaci - potom by Země odlétla po přímce
b) zbavit Zemi momentu hybnosti vůči Slunci (tedy jinými slovy, zastavit ji na její oběžné dráze) - potom by spadla na Slunce
Obojí způsobí konec "pohybu Země po orbitě kolem Slunce". Otázka "co způsobuje" je dost ošemetná - je to gravitace a vhodné počáteční podmínky.
Kdyžtak mně někdo opravte, myslíte-li si že je to třeba.
Edit: vlastně jsem nenapsal nic jiného než KennyMcCormick v příspěvku #7
↑ Peter 002:
Nevím, ale podle mně proto, že každej chápe tu otázku jinak. Ona se nejspíš ptá "proč Země neuletí po přímce? proč na oběžné dráze zatáčí?" Pak je odpověď opravdu taková, že jeho dráhu zakřivuje gravitace - ale musíme předtím předpokládat, že se Země pohybuje.
Nicméně pokud je otázka formulována "co způsobuje oběh?", pak se na to dá dívat více ze široka, a odpověď "pouze gravitace" je potom podle mého mínění nepřesná, protože kde je gravitace, nemusí být ještě nutně oběh, může tam být pád.
Je to slovíčkaření, dá se o tom mluvit jakkoli dlouho. Pokud se o tom chceš s tou učitelkou bavit, hlavně se nejdřív ujisti, že opravdu chápeš na co přesně se ptá.
↑ Peter 002:
No to je dobrá otázka, ale asi na špatném fóru. Zkus hledat "psychlogie a chování fyzikářek". Třeba něco najdeš (ale asi ne) :-)
↑ Peter 002:
To je vždycky problém, když správnou odpověď zná žák a učitel ne :-))
Co vlastně způsobilo ten prvotní moment hybnosti, ví to někdo?
↑ KennyMcCormick:
A neodpověděl jsi si už náhodou ve svém příspěvku #2 ?
Bylo by spíš zvláštní, kdyby ten protoplanetární disk měl moment hybnosti přesně nulový vůči svému těžišti v centrální hvězdě.
Stabilní systém (který by se nezhroutil do centra, popřípadě neuletěl pryč) si v takovém případě dovedu představit jen s určitými výhradami.