Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobré odpoledne,
jaký je (nejlépe zdarma, případně levný) software, který by mi pěkně vykreslil lineární a kvadratické funkce, průsečíky (včetně volitelného označení souřadnic). Další věcí by bylo nějaké vyšrafování oblasti (pro integrály) a to celé s exportem do PNG nebo případně do formátu pro vektorové obrázky (zda to vůbec jde). Každopádně aby se to pak dalo nějak vložit to TeXového souboru.
Díky moc.
↑ halogan:
Ja osobne používam tento. Je jednoduchý a na rýchle spracovanie údajov dobre poslúži. Nehľadaj tam však nič profesionálne. Zistí ti približne určitý integrál, dotyčnice, derivácie, ktoré aj zakreslí. Hľadá extrémy, priesečníky, vykresľuje nerovnosti atď...

↑ lukaszh:
Funkčně vypadá dost parádně, ale škoda toho, že ty grafy jsou takové... zubaté :/
Tak beru částečně zpět. V betě ty grafy jsou už hezčí a začínám mít ten program rád. Vypadá fakt suprově a jednoduše.
Další tipy uvítám.
něco co produkuje vektorovou grafiku, nelepe postcsript, aby se dal pouzit baklicek psfrag, ktery zaridi ze popisky v obrazku jsou stejnym fontem jako okolni text
1. tip: Treba mfpic a metapost: pouzito treba na kresleni grafu v MAWu zde
Pro ukazku zkuste http://wood.mendelu.cz/math/mfpicpreviewer/ a Example 3
2. tip: Gnuplot, pouzito treba na kresleni grafu v MAWu na zde nebo zde - ale tam jsem neresil ty jednotne popisky.
Jenomze se clovek musi neco naucit, tak to je vzdy otazka, jak moc casu do toho chcete investovat a jak moc pekne to ma vypadat.
Navod k mfpic v cestine: http://tex.loria.fr/prod-graph/kratka-diplomka2001.pdf

↑ kaja.marik:
No já teď maturuju a tohle mám jen jako zájmovou aktivitu. Jsem do toho ochoten vložit tak jedno odpoledne (na naučení). To poté, až se naučím sázet pořádně v LaTeXu obecně.
A díky moc za tipy, vypadá to taky skvěle.
Ja se pripojem se svym dotazem. Hodil by se mi programek, ktery umi vykreslit graf funkce dvou promennych s tim, ze vyslednou sit trojuhelniku si muzu exportovat do nejakeho 3D softwaru (napr. Blender). A aby toho nebylo malo, tak to musi chodit pod linuxem. Nenarazil jste nekdo na neco takoveho?
ja by som chcel zase niečo ako je graph na 2D tak na 3D aby vykresľovalo f(x,y,z)Rg(x,y,z)kde R je <,>alebo= prípadne aj f(x,y,z)Rg(x,y,z)Lh(x,y,z)Rs(x,y,z) kde L je logická spojka OR alebo AND
↑ lukaszh: nevíš, jestli ten software dokáže určit D(f)? Ne vždy to lze z grafu vidět a ne vždy je chuť se s tím babrat, ostatně ne vždy je i kapacita na to se s tím babrat :). Jinak skvělej soft, jednoduchej.