Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych doopravdy nutně pomoci s příklady... šlo by kdybych někomu zaslal zadání a postupně byste si to se mnou prošli?... budu Vám moc vděčný je to doopravdy důležité... děkuju moc Jakub

Lidi tu jsou (v dolní části hlavní stránky se můžeš podívat, kdo je online), musíš být trpělivý. Není nutné vkládat několik příspěvků po sobě, je tu možnost editovat.
Pomohlo by, kdybys sem jednu úlohu napsal. Tu tady s tebou třeba někdo vyřeší a pak můžeš pokračovat v novém tématu s další.

Aby to vypadalo takhle čitelně, tak to musíš napsat v TeXu:
$3^{2x-1}+3\cdot3^{x}=12$nebo alespoň pro mocninu použít stříšku (dvě na třetí: 2^3), dál potom používat závorky () a znaky jako + - =.
K rovnici: vynásob obě strany třemi, pak substituuj
.
↑ oxfort-:
můžeš, budeš násobit potom.

To není dobře. Proto jsem radil to vynásobit trojkou, je to pak trochu přehlednější. Problém je v tom, že jsi tam nechal -1 v exponentu.
Teprve teď můžu s klidem substituovat. Kdybys nechtěl násobit třemi rovnou, tak můžeš zase psát

Je možné, že ti tak vyšly, ale není to správně, někde máš chybu :-)
Máš tedy kvadratickou rovnici
nebo nějaký její násobek?

↑ oxfort-:
Ukaž, jak ho děláš. Mně vyšel 225.

↑ oxfort-:
1. Když to odmocníš, už to není diskriminant, ale odmocnina z diskriminantu.
2. Není to 5. 5^2 je to totiž 25, ne 225.

↑ oxfort-:
Až z kvadratické rovnice vypočteš a, můžeš řešit rovnici
pro x.

↑ oxfort-:
Diskriminant jsi počítal proto, abys mohl určit kořeny kvadratické rovnice. Dostaneš tak
,
. Pak budeš řešit zvlášť rovnici
pro každé a.
A není nutné posílat více příspěvků po sobě, když je tu možnost editace, jak už jsem psal.
S dalšími úlohami už ti ale pravděpodobně pomáhat nebudu, takže nešlo. :-)