Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím mohl by mi to někdo vysvětlit? Já to nikdy prostě nepochopila a ještě bych to jednou chtěla zkusit, bude to v písemce, já ten příklad automaticky vynechávám, ale chtěla bych to umět, každe bod dobrej
Počet bodů nespojitosti funkce y= ch(1,2,3) (x) + ch(1,3) (x) + 1 ... mělo by to vyjít 3, ale když si udělám tabulku tak mi vychází 4, má se to řešit přes graf, ale já to prostě vůbec nechápu :( dík za pomoc
↑ Olin:
funkce je charakteristická pro ty body v zavorce, nevim jak to vysvetlit no, vim ze kdyz se dela ta tabulka tak se dela (-nekonecno, 1) (1,2) (2,3) (3,nekonecno) a pak teda v pro to prvni ch(1,2,3) je pro prvni interval(-nekonecno,1) 0, pro druhy 1, pro treti 1 a pro ctvrtej 0 a pro to druhy ch(1,3) je pro první interval 0, pro druhy 1, pro treti 1 a pro ctvrty 0 no ale jak urcim ty body nespojitosti kdyz ma vyjit 3
Chápu tedy správně, že
?
Chtěl bych si nejprve ujasnit toto, ať se pak vyhneme nedorozuměním při probírání dalších věcí.
Tak je jasné, že mimo body 1, 2 a 3 se "nic zvláštního" dít nebude, ta funkční hodnota tam všude je 1 (ty charakteristické funkce jsou tam nulové). V jedničce bude funkční hodnota 3, protože ch(1, 2, 3) (3) = 1 a ch(1, 3) (1) = 1. Ve dvojce bude funkční hodnota 2 a v trojce zase 3. Je vidět, že právě body 1, 2 a 3 jsou body nespojitosti a žádné jiné?
No píšeš, že se to má řešit přes graf. Zkoušelas načrtnout ten graf? Fakt to není těžké. Vypadá tady takto:
Omlouvám se za bídnou kvalitu grafu, nějak se mi nechtělo přemýšlet nad tím, jak vytvořit graf nespojité funkce v něčem rozumném.