Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 04. 2010 22:32

Hotel007
Reputace:   

Kombinace

Dobrý den,
měl jsem menší problém s tímto příkladem:

Máme 4 dívky a 8 chlapců. Musíme sestavit dvě, šestičlenná družstva, přičemž v každém jsou 2 holky.

Tudíž je to:

Kombinace čtyř nad dvouma * kombinace osmi nad čtyřma * 0.5 =

4!                8!
-----     *   --------    * 0,5 = 210
2!*2!         4!*4!

Omlouvám se za horší zápis, snad je to pochopitelné.... Je to tak, nebo někde dělám chybu?

Život je jako matematika, nikdy nevíš co ti vyjde.

• (téma jako vyřešené označil(a) Hotel007)

#2 06. 04. 2010 22:56

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Kombinace

Je to správně za předpokladu, že nás nezajímá, které z těch družstev je první a které druhé ("nezáleží na pořadí").

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 06. 04. 2010 23:16

Hotel007
Reputace:   

No ve škole naší učitelce vyšlo 420, vůbec nechápu kde na to přišla a jak.... Tudíž jsem to dal sem, abych za ní nešel jak idiot, protože jsem na ten příklad byl u tabule a pak mi tvrdila že to mám špatně... vůbec nechápu.

Které je první a které druhé je úplně jedno ne? Když máš pouze 2 družstva, pokud by jich bylo více, tak by se dalo o tom uvažovat ne? Jak by to tedy bylo, pokud by nás zajímalo, které z družstev je první a které druhé?

Život je jako matematika, nikdy nevíš co ti vyjde.

#4 06. 04. 2010 23:23

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Pokud by nás to zajímalo, tak by tam nebyl ten člen 0,5. Pak to opravdu vyjde těch 420. To, že nás zajímá, které je které, není až tak odtržené od reality - např. ten výběr může být takový, kdo bude v družstvu, které nastoupí jako první…

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Zápatí