Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
jelana ma pravdu. Da sa to aj dosadzovacou metodou. Vtedy to vyzera nejako takto:
integracia sin (2x) dx
subst. t=2x
(dt)/(dx)=2 => dx=(dt)/2
int sin(t)dt/2 = 1/2 int sin(t)dt = -1/2 cos(t)= -1/2 cos(2x) => [-1/2 cos(2x)] od nula do pi/6 .. -1/4 ... t.j. 1/4 ;)°
tak vas asi nechapu :) pze mi nevychazi porad 1/4, akorat tim zpusobem jak jsem psala ja, ale -1/4
↑ jelena:
no tu 1/2 jsem nekde okoukala, myslela jsem ze jako pí/6 je v sin 1/2 takze se misto pi/6 dosazuje 1/2 a ta druha mez je 0 tak ta se neresi
Musis to takto zlozito. Pretoze ked pouzijes priamu metodu, tak dostanes nieco takeho ...
int sin(2x) dx ...
-cos(2x) ... chyba ti tam ta 1/2 ... a keby si chcela najskor sinus a potom argument (2x) tak mas toto .. -cos(2/2 x^2).. -cos (^2)
a to nie je pravda ...

Pjutra napsal(a):
druha mez je 0 tak ta se neresi
Jak ta se neřeší. Od kdy je cos(2*0) nula?
↑ N3st4:
aha, ja jak neumim ty vzorecky tak jsem myslela ze to tak je podle vzorce ze sin(2x)=-1/2cos(2x) a nekde mam i ze cos(4x)=-1/4sin(4x), jsem myslela proste ze tak funguje :) tak asi ne :)
Fakt moc dekuju za pomoc, nevim co bych s tim sama delala, hlavu uz mam jak patraci balon a na oci uz taky nevidim z koukani do toho pocitace, papiru a Wolframa :) Diky