Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Poraďte mi, prosím, zda postupuji správně. Zadání zní:
Vypočtěte pravděpodobnost pro x = 12 nákladních automobilů víte-li,
že v průměru zastaví u čerpadla 21 během 90 minut.
Použila jsem tento vzorec: 
Jenže to potom dostanu v čitateli 21 na 12 a to mi už kalkulačka nebere, neboť výsledek má více než 15 míst. Z toho usuzuji, že někde jsem zřejmě udělala chybu.
↑ Stýv:
Tady je úplně celé zadání. Nepřišlo mi podstatné zmiňovat to celé.
6.17 Počet nákladních automobilů zastavujících u čerpací stanice za
hodinu se řídí ________________ rozdělením pravděpodobnosti.
a. Doplňte chybějící termín.
b. Vypočtěte pravděpodobnost pro x = 12 nákladních automobilů víte-li,
že v průměru zastaví u čerpadla 21 během 90 minut.
↑ Stýv:
To mě také napadlo, jestli nemáme počítat s časovým úsekem 1 hodina, ale i tak jsem nahraná. Když dosadím, tak mi vyjde 56693912375296*8,315/479001600. Součin čitatele je 471409881400586,2. A když toto napíšu do kalkulačky a chci pokračovat dělením jmenovatelem, tak ten už se mi na displej nevleze a tudíž končím. Výsledek má vyjít 0,098.
↑ Stýv:
Používala jsem kalkulačku http://www.kalkulacka.info/ a tam to prostě není schopno spočítat. Kalkulačka, kterou mám doma, má totiž pouze 8 míst. Ale napadlo mě použít kalkulu v mobilu a příklad jsem již spočítala, jenže místo požadovaného výsledku 0,098 mi vychází 984.150,95. Posunem desetinné čárky o sedm míst vlevo bych se na kýžený výsledek dostala. Kde je chyba?
nechtěj po mně, abych chápal myšlenkové pochody kalkulačky v mobilu. použij google, wolframalpha nebo kalkulačku zabudovanou ve windows
↑ Stýv:
Ať použiji jakoukoli kalkulačku, tebou doporučených nevyjímaje, pořád mi vychází obrovské číslo 984.150,95. Do výše zmíněného vzorečku jsem dosadila takto:
Použila jsem tento zápis, ale vyšel mi blud.
\frac{(14)^12*e^-14}{12!}
Zkus to, prosím tě, vypočítat, zdali i tobě vyjde to nesmyslně vysoké číslo. Pak by zřejmě někde byla chyba. A poraď mi ještě, kde mám chybu v zápisu. Díky.
↑ Romajzl:
Zdravím, myslím, že kolega Stýv už zkoušel a o výsledku pokusu referoval ↑ Stýv:. Zkus to také napsat do wolframu a svůj zápis sem umístit. Děkuji.
↑ Romajzl:
takový zápis do kalkuláčky (wolframu)?
\frac{(14)^12*e^-14}{12!}
ubohý nechapavý stroj - zkus mu nabidnout toto: ((14)^12)*(e^-14)/(12!)
↑ jelena:
Když to v tom wolframu napíšu v jednom řádku jako Stýv, tak mi také vyjde to co jemu, ale když to počítám postupně, jsem jinde. Ale už toho nechám, nebudu nad tím bádat. Budu prostě používat k výpočtům ten wolfram a hotovo. Jenom prosím o radu, kde mám chybu v zápise, že mi do exponentu nechce skočit ta dvojka a -14. Řekla bych, že podle TeXu to mám správně zapsáno.
↑ jelena:
A můžete mi, prosím, poradit ještě s tímto?
Do podnikového skladu přichází co 5 minut nový zaměstnanec. Jaká je pravděpodobnost, že doba mezi příchody dvou zaměstnanců nepřekročí 3 minuty?
Co 15 minut probíhá aktualizace dat na síti. Jaká je pravděpodobnost, že sedneme-li si náhodně k PC, budou data stará maximálně 2 minuty?
Mě připadají oba příklady velice podobné a přece je jeden s exponenciálním a jeden se stejnoměrným rozdělením. Jak v tom poznám rozdíl?
↑ Romajzl: to je tím, že ty příklady jsou zadaný dost vágně.
"Do podnikového skladu přichází co 5 minut nový zaměstnanec." znamená, že přichází průměrně za pět minut - někdy dřív, někdy později. z povahy věci očekáváme, že doby mezi příchody mají bezpaměťové - a tedy exponenciální rozdělení
"Co 15 minut probíhá aktualizace dat na síti." znamená, že aktualizace probíhá pravidelně v patnáctiminutových intervalech, ty si sedneš k pc náhodně někdy v tomto patnáctiminutovém rozmezí - tady předpokládáme rovnoměrný rozdělení
↑ Stýv:
Díky moc, Stýve. Proto mi tam ani nesedělo, že neuplyne více než tři minuty mezi příchody dvou zaměstnanců, když přece píšou, že přichází co 5 minut (z toho vyplývá pravidelně každých 5 minut). No a my laici v tom pak máme guláš, ách jo.
Stránky: 1