Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, na matematice nam zadal ukol a ja presne nevim co snim mam delat :/ tak jestli by nekdo nebyl te ochoty pomoct mi snim :)
Potreboval bych i nejaky postup dekuju
Je dano: bod A: [0,3]
primka r: x-3=0
↑ emerry:
Neviem, co presne s tym chces robit, cize by sa zislo zadanie ale ak napr. chces vysetrit vzajomnu polohu priamky a bodu tak mozes pouzit vzorec: 
s tym, ze ak
lezi na priamke tak po dosadeni suradnic do rovnice priamky dostanes pravdivy vyrok.
Zdravim vsechny, byl by tu nekdo kdo by mi mohl pomoci vypocitat par prikladu?
1) Je dan trojuhelnik ABC, A =[-2,3], B =[4,-1], C =[2,5], napis obecnou rovnici primek, na kterych lezi v, t, vypoctete velikost vysky, velikost uhlu
2) Urcete vzajemnou polohu primek (vypoctete odchylky, vzdalenosti)
k: je dana body A= [5,6], B= [3,7]
l: x-3y-2=0
m: x=1+4t
y=-2t
3) napis PVP a ORPrimky, ktera je kolma na primku 3x-2y+1=0 a prochazi prusecikem primek 2x-y-4=0
3x+2y-1=0
4) napis ORP, ktera prochazi bodem A[3,-4] a je a) kolma na primku x-5y-1=0
b) rovnobezna s primkou x=1-2t
y=4+3t
c) kolma na primku x=1-t
y=2-3t
d) rovnobezna s primkou 4x+5y-2=0
5) urcete vzajemnou polohu primek p:4x-3y+4=0
q:4x-3y-3=0
r:4x+3y-4=0
Je toho hodne, ale pokud mi nekdo z vas pomuze budu moc rada a dekuji dopredu.
↑ kamka:
Ale prečo to zakladáš sem? Však vytvor novú tému a tam sa opýtaj.
http://forum.matweb.cz/misc.php?action=rules
1) Rovnicu výšky nájdeš tak, že si vezmeš normálový vektor napr. priamky AB a a bod C a potom si už vytvoríš parametrické vyjadrenie priamky atď...
Rovnicu ťažnice nájdeš zas tak, že spravíš to isté len si musíš spraviť rovnicu priamky napr. |S(ab)C|