Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 03. 2008 13:35

NetFenix
Reputace:   

Nerovnice goniometrické a s absolutní hodnotou

Dobrý den, mám tyto dva problémy:
1)
$\sin (2x) < \cos x$ toto jsem si převedl na tvar:
$\cos x(2sinx - 1) < 0$
to jsem si pak vypočítal pro možnosti kdy se rovná nule, tzn.:

cosx = 0
x = pi/2

2sinx-1=0
sinx = 1/2
x = pi/6

samozřejmě jsem si udělal i graf, díky kterému jsem si mohl udělat tabulku o čtyřech intervalech
(0, pi/6) (pi/6, pi/2) (pi/2; 3pi/2) (3pi/2; 2pi) a došel jsem, že nerovnice má řešení v intervalu prvním a posledním, ale opravdu nevím jestli se dá nerovnice takto řešit.... a za druhé není mi zcela jasné, jak bych bez grafu přišel na to, že vlastně sin2x je menší než cos(x) v intervalu (3pi/2 ; 2pi)

2)
př.:
$\frac{x-3}{x-1} \leq |x+1|$ zde jsem postupoval, že jsem si udělal dva intervaly pro absolutní hodnotu, takže mi vyšlo:

$\langle -\infty ; -1 \rangle\nl \frac{x-3}{x-1} \leq -x -1$

$\(-1, \infty\)\nl \frac{x-3}{x-1} \leq x+1$

když jsem ale pokračoval dál, tak v jednom intervalu mi vyšlo, že není řešení v R, a u druhého mi vznikla kvadratická nerovnice v podílu, což když jsem spočítal, vznikly mi výsledné intervaly, které ale když jsem si vybral z něj náhodné číslo tak nevyšly.

Předem děkuji za pomoc, doufám, že je to napsáno korektně (už si opakuju TeX abych mohl příští příspěvek zadat přehledněji)

// edit moderátora: přepsal jsem do Texu, ale nejsem si jistý závorkami.

#2 09. 03. 2008 14:02

Alesak
Místo: Stribro
Reputace:   

Re: Nerovnice goniometrické a s absolutní hodnotou

↑ NetFenix:
1) zkus si to upravit na $2sinx cosx < cosx$, rozdelit si to na intervaly kdy cos x je < 0 a > 0, vydelit to a vypocitat.

2) lepsi je nejdriv odecist |x+1|, takze ti vyjde $\frac{(x-3) - (x-1)|x+1|}{x-1}\leq0$. potom aby vyraz byl mensi nez 0 tak musi znamenka v citately a jmenovately byt jina. takze sem si to rozdelil na tri intervaly (-nekonecno; -1);(-1;1), kvuli absolutni hodnote, a (1; +nekonecno), a vyslo mi $x > 1$ a $ x < \frac{1-\sqrt{17}}2$

#3 09. 03. 2008 14:20

NetFenix
Reputace:   

OK ten první je jasný, ale u toho druhého to dost dobře nemůžu nějak pochopit, (když jsem to tak udělal došel jsem k tomu samému co předtím), takže předpokládám že intervaly (-nekonecno; -1) a (-1; +nekonečno) rozdělují absolutní hodnotu, vzhledem k tomu, že je to v podílu, tak musím ještě ošetřit podíl x-1, tímpádem mi vzniknou ony tři intervaly, které jste uvedl... no a teď bohužel nemohu dojít k těm výsledkům... :-(

#4 09. 03. 2008 14:35

Alesak
Místo: Stribro
Reputace:   

jo, takze kdyz x > 1, tak po uprave citatel je $-x^2 + x - 2$ a musi bejt mensi nez 0, protoze jmenovatel je vetsi nez 0. a protoze citatel je mensi nez 0 pro vsechna x, tak prvni reseni je x > 1.

potom pro interval (-1;1), je citatel i jmenovatel mensi nez 0, takze celej zlomek je vetsi nez nula, takze nic.

pro (-nekonecno; -1), mi citatel vysel $x^2 + x - 4$. reseni je $\frac{-1 \pm \sqrt{17}}2$. a protoze to ma bejt vetsi nez nula a zaroven x < -1, tak mi vyslo $x < \frac{1-\sqrt{17}}2$

#5 09. 03. 2008 14:49

NetFenix
Reputace:   

↑ Alesak: Díky

Zápatí