Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, mám tyto dva problémy:
1) toto jsem si převedl na tvar:
to jsem si pak vypočítal pro možnosti kdy se rovná nule, tzn.:
cosx = 0
x = pi/2
2sinx-1=0
sinx = 1/2
x = pi/6
samozřejmě jsem si udělal i graf, díky kterému jsem si mohl udělat tabulku o čtyřech intervalech
(0, pi/6) (pi/6, pi/2) (pi/2; 3pi/2) (3pi/2; 2pi) a došel jsem, že nerovnice má řešení v intervalu prvním a posledním, ale opravdu nevím jestli se dá nerovnice takto řešit.... a za druhé není mi zcela jasné, jak bych bez grafu přišel na to, že vlastně sin2x je menší než cos(x) v intervalu (3pi/2 ; 2pi)
2)
př.: zde jsem postupoval, že jsem si udělal dva intervaly pro absolutní hodnotu, takže mi vyšlo:
když jsem ale pokračoval dál, tak v jednom intervalu mi vyšlo, že není řešení v R, a u druhého mi vznikla kvadratická nerovnice v podílu, což když jsem spočítal, vznikly mi výsledné intervaly, které ale když jsem si vybral z něj náhodné číslo tak nevyšly.
Předem děkuji za pomoc, doufám, že je to napsáno korektně (už si opakuju TeX abych mohl příští příspěvek zadat přehledněji)
// edit moderátora: přepsal jsem do Texu, ale nejsem si jistý závorkami.
↑ NetFenix:
1) zkus si to upravit na , rozdelit si to na intervaly kdy cos x je < 0 a > 0, vydelit to a vypocitat.
2) lepsi je nejdriv odecist |x+1|, takze ti vyjde . potom aby vyraz byl mensi nez 0 tak musi znamenka v citately a jmenovately byt jina. takze sem si to rozdelil na tri intervaly (-nekonecno; -1);(-1;1), kvuli absolutni hodnote, a (1; +nekonecno), a vyslo mi
a
OK ten první je jasný, ale u toho druhého to dost dobře nemůžu nějak pochopit, (když jsem to tak udělal došel jsem k tomu samému co předtím), takže předpokládám že intervaly (-nekonecno; -1) a (-1; +nekonečno) rozdělují absolutní hodnotu, vzhledem k tomu, že je to v podílu, tak musím ještě ošetřit podíl x-1, tímpádem mi vzniknou ony tři intervaly, které jste uvedl... no a teď bohužel nemohu dojít k těm výsledkům... :-(
jo, takze kdyz x > 1, tak po uprave citatel je a musi bejt mensi nez 0, protoze jmenovatel je vetsi nez 0. a protoze citatel je mensi nez 0 pro vsechna x, tak prvni reseni je x > 1.
potom pro interval (-1;1), je citatel i jmenovatel mensi nez 0, takze celej zlomek je vetsi nez nula, takze nic.
pro (-nekonecno; -1), mi citatel vysel . reseni je
. a protoze to ma bejt vetsi nez nula a zaroven x < -1, tak mi vyslo
Stránky: 1