Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 03. 2008 13:35

NetFenix
Reputace:   

Nerovnice goniometrické a s absolutní hodnotou

Dobrý den, mám tyto dva problémy:
1)
$\sin (2x) < \cos x$ toto jsem si převedl na tvar:
$\cos x(2sinx - 1) < 0$
to jsem si pak vypočítal pro možnosti kdy se rovná nule, tzn.:

cosx = 0
x = pi/2

2sinx-1=0
sinx = 1/2
x = pi/6

samozřejmě jsem si udělal i graf, díky kterému jsem si mohl udělat tabulku o čtyřech intervalech
(0, pi/6) (pi/6, pi/2) (pi/2; 3pi/2) (3pi/2; 2pi) a došel jsem, že nerovnice má řešení v intervalu prvním a posledním, ale opravdu nevím jestli se dá nerovnice takto řešit.... a za druhé není mi zcela jasné, jak bych bez grafu přišel na to, že vlastně sin2x je menší než cos(x) v intervalu (3pi/2 ; 2pi)

2)
př.:
$\frac{x-3}{x-1} \leq |x+1|$ zde jsem postupoval, že jsem si udělal dva intervaly pro absolutní hodnotu, takže mi vyšlo:

$\langle -\infty ; -1 \rangle\nl \frac{x-3}{x-1} \leq -x -1$

$\(-1, \infty\)\nl \frac{x-3}{x-1} \leq x+1$

když jsem ale pokračoval dál, tak v jednom intervalu mi vyšlo, že není řešení v R, a u druhého mi vznikla kvadratická nerovnice v podílu, což když jsem spočítal, vznikly mi výsledné intervaly, které ale když jsem si vybral z něj náhodné číslo tak nevyšly.

Předem děkuji za pomoc, doufám, že je to napsáno korektně (už si opakuju TeX abych mohl příští příspěvek zadat přehledněji)

// edit moderátora: přepsal jsem do Texu, ale nejsem si jistý závorkami.

#2 09. 03. 2008 14:02

Alesak
Místo: Stribro
Reputace:   

Re: Nerovnice goniometrické a s absolutní hodnotou

↑ NetFenix:
1) zkus si to upravit na $2sinx cosx < cosx$, rozdelit si to na intervaly kdy cos x je < 0 a > 0, vydelit to a vypocitat.

2) lepsi je nejdriv odecist |x+1|, takze ti vyjde $\frac{(x-3) - (x-1)|x+1|}{x-1}\leq0$. potom aby vyraz byl mensi nez 0 tak musi znamenka v citately a jmenovately byt jina. takze sem si to rozdelil na tri intervaly (-nekonecno; -1);(-1;1), kvuli absolutni hodnote, a (1; +nekonecno), a vyslo mi $x > 1$ a $ x < \frac{1-\sqrt{17}}2$

#3 09. 03. 2008 14:20

NetFenix
Reputace:   

OK ten první je jasný, ale u toho druhého to dost dobře nemůžu nějak pochopit, (když jsem to tak udělal došel jsem k tomu samému co předtím), takže předpokládám že intervaly (-nekonecno; -1) a (-1; +nekonečno) rozdělují absolutní hodnotu, vzhledem k tomu, že je to v podílu, tak musím ještě ošetřit podíl x-1, tímpádem mi vzniknou ony tři intervaly, které jste uvedl... no a teď bohužel nemohu dojít k těm výsledkům... :-(

#4 09. 03. 2008 14:35

Alesak
Místo: Stribro
Reputace:   

jo, takze kdyz x > 1, tak po uprave citatel je $-x^2 + x - 2$ a musi bejt mensi nez 0, protoze jmenovatel je vetsi nez 0. a protoze citatel je mensi nez 0 pro vsechna x, tak prvni reseni je x > 1.

potom pro interval (-1;1), je citatel i jmenovatel mensi nez 0, takze celej zlomek je vetsi nez nula, takze nic.

pro (-nekonecno; -1), mi citatel vysel $x^2 + x - 4$. reseni je $\frac{-1 \pm \sqrt{17}}2$. a protoze to ma bejt vetsi nez nula a zaroven x < -1, tak mi vyslo $x < \frac{1-\sqrt{17}}2$

#5 09. 03. 2008 14:49

NetFenix
Reputace:   

↑ Alesak: Díky

Zápatí