Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
přímo nějaký odkaz asi neznám. Máš-li zadané obecné rovnice dvu rovnoběžek v prostoru, každá je normálou určité roviny. Takže bych si zvolila bod na jedné přímce, určila rovnici roviny procházející tímto bodem, jejíž normála je zvolená přímka a takto rovina protne sousední rovnoběžku v určitém bodě. Znáš tedy 2 nejbližší body na rovnoběžkách, jejichž vzdálenost snadno spočítáš.
Zdravim vas. Moja rada je nasledujuca. Pocitanie vzdialenosti dvoch rovnobeznych priamok v priestore ... puf .. vela pocitania :D ... ale .. najcastejsie su zadavane parametricky ... to znamena jeden bod ktorym dana priamka prechadza plus nejaky ten smerovy vektor .. tiez jeden .... Vezmime si plochu v parametrickom vyjadreni ... bod a dva vektory ...
Priamky:
x=1+1t y=1+2t
z=1+3t
x=5+1t
y=9+2t
z=4+3t
Teraz z nich urobim plochy (su rovanko vzdialene)
x=1+1t+5s
y=1+2t+6s
z=1+3t+7s
x=5+1t+5s
y=9+2t+6s
z=4+3t+7s
Teraz by som si previedol plochy do vseobecneho tvaru.. ax + by + cz +d = 0
pouzijeme vzorcek
[d(prvej roviny) - d(druhej roviny)] / (sqrt(a^2 + b^2 + c^2))
Da sa najst este zopar sposobov ako to vypocitat, ale tento sa mi zda najlepsi. V ostatnych je ovela viac pocitania.
↑ peter123:
No offence, já mám pocit že jsem tam zdůvodnila proč se co udělá. Jestli to dotyčný bezmyšlenkovitě aplikuje a má pokoj, nebo se nad tím zamyslí a pochopí už je celkem jeho věc.
Stránky: 1