Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj!
Snažím se zjistit obor hodnot funkce
. Vím, že obor hodnot je definiční obor fce inverzní. Proto prohodím x a y dostanu se k
a zde si nevím rady jak to celé vyjádřit y = ... . Co s tím?
Díky za rady všem!
↑ stepan.machacek:
Úpravě rozumím, ale pokud budu mít
tak bych stejnak nemohl dělat závěry o Df, ne? Potřebuji to ve tvaru y= .. což asi nelze?!
↑ Doxxik:
Limity jsme brali, na tohle konkrétně ne. Nějak jednodušeji by to nešlo?
↑ stepan.machacek:
Jo jasně, to byl uťuk, je to takhle. Ale stejnak D(f) této funkce jsou R bez 0 - jen kvůli x ve jmenovateli ne? Což se mi určitě jako Hf té fce předešlé nezdá...

↑ Susi:
Jasně, x určitě nebude nula, ale to nebude jediná podmínka. Ještě se tam po úpravě vyskytne odmocnina, z té plyne další podmínka. Já myslím, že na první pohled to celkem sedí.
↑ Susi:
To se dělá takhle:
Převedeš si to na tvar
a řešíš jako rovnici s parametrem 
Aby tato kvadratická rovnice měla řešení, musí platit
a)
b) 

a)+b)

Pokud by sis to chtěla ověřit nějakou úvahou, tak si nakresli tu parabolu a uvažuj, co se stane, když budeš dělit jedničku jednotlivými fčními hodnotami (bude tě pak zajímat jen +-oo a vrchol).
Hezký večer přeji.

↑ zdenek1:
To je asi rychlejší a elegantnější postup, ale tak hledáním Df inverzní fce, jak původně chtěl Susi by to šlo také, ne? Po úpravě by došel ke dvoum funkcím (protože ta původní není prostá):
a
. A tady by dostal definiční obor
.
↑ stepan.machacek:
Vyjde to, akorát ta úprava po čtverci je trošku jiná:

...
Ve výsledku to vyjde stejně jako zde ↑ zdenek1: .
Dobrý díky všem.
↑ zdenek1:
Tohle vypadá opravdu mnohem rychleji, akorát to se dá použít pouze při kvadratických fcí, že? Např. u
budu muset prohodit x a y a poté vypočítat pro všechny znaménka, ne? Či jde to rychleji?
↑ stepan.machacek:
Ono jde lecos. Mě se prostě nelíbí myšlenka, že budu hledat definiční obor inverzní funkce, když tato vlastně neexistuje (protože původní funkce není prostá).
↑ Susi:
Ano, jde u takových typů, které skončí kvadratickou rovnicí.
U funkce s abs. hodnotou bych to dělal po intervalech, protože v nich to budou lineární fce, a u těch je obor hodnot snadný.
↑ Doxxik:
Dělal jsem to špatně. Správně to bude takto:
1) rozložit do intervalů podle nulových bodů (zde: -1 a -1/3)
2) udělat dílčí Hf (zde: (-nekonečno;-1),<-1;7/3),(-nekonečno;7/3) )
3) průnik dílčich Hf (zde: (-nekonečno;7/3)
Jasné! :)
Nechť
. Protože
,
, je funkce
omezená. Stačí najít pomocí derivací globální maximum a minimum, pomocí nichž lze pak jednoduše určit obor hodnot funkce f.