Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny,
potřeboval bych nějakou nápovědu, mám zadanou rozdělovací fci:
a potřeboval bych určit "c" a distribuční fci
díky moc každému..
↑ Stýv:
hustota: 2cx
c=1/2
ano??
díky
↑ Stýv:
už asi pujdu spat, tak hustota: c(x^3/3+x)
c = 3/4
↑ Stýv:, ↑ leoš_janáček: Ahoj, nejsem statistik a proto mnohé z tohoto oboru neznám.
S pojmem "rozdělovací funkce" se zde setkávám poprvé a neznaje jeho definici, hádal bych, že jde pouze
o doslovný český překlad pojmu "distribuční funkce", který mi znám již je. Ale mohu se mýlit.
↑ Stýv:
pro x z inrevalu <0,1>, jak vyplývá ze zadání??
↑ Rumburak:
rozdělovací fce, pravděpodobnost a distribuční fce jsou tři ekvivalentní znalosti zákona rozložení náhodné veličiny
↑ Stýv:
je to "rozdělovací fce" nikoliv hustota
↑ leoš_janáček: soudě dle tohoto materiálu je to nějaký obskurní název pro hustotu
↑ leoš_janáček: ano. nabízí se tedy otázka, kolik je to pro ostatní reálná x
↑ Stýv:
ano je to jinak řečeno "hustota"
↑ Stýv:
pro ostatní reálná x to neexistuje
↑ Avere:
Pokud je mi známo, v matematice se zpravidla definuje hustota pravděpodobnosti, a potom distribuční funkce. Ty se od sebe liší, konkrétně hustota p. je derivací distribuční funkce.
Pokud někdo používá pojem rozdělovací funkce, ať řekne co tím myslí. V tomto vlákně se kolegové zřejmě shodli, že je to jiný název pro hustotu pravděpodobnosti. Někdo by tím ale mohl myslet i funkci distribuční (což by byl ten doslovný překlad). Takže když nevím, je potřeba přemýšlet a poznat to z jejích vlastností (nejsnáz asi podle limity v +nekonečnu).
Mimochodem, ve fyzice se často místo "hustota pravděpodobnosti" používá pojem "distribuční funkce", čímž zmatení studentů často vyvrcholí. Tak pozor na to.