Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj lidi, potřebovala bych zkontrolovat příklad:
(n+9)!
________ = n na druhou+18n+82 je to správný výsledek?
(n+7)!
a ještě tady mám příklady a nějak tomu nevím hlavu ani patu přestože to mám vypočítané můžete mi to někdo vysvětlit?
Najděte nejmenší přirozené číslo c takové, aby nejmenší společný násobek c, 42 a 12 byl 252
c vyšlo devět, ale proč zrovna ze dvanáctky vemu dvě dvojky, že je sedmička ve 42, tak v c musí být dvě trojky proto je vysledek devět tomu nerozumím :-(
to samé mám v příkladu jaký je nejmenší společný násobek čísel 30, 25 a 180, ikdyž tam bych pochopila že se z každého rozloženého čísla na prvočísla vezme vždy maximální počet jednotlivých prvočísel což jsou dvě dvojky a dvě torjky ze 180, dvě pětky z 25, pak to vyjde 900, ale co to číslo 30???to jako nic?
prosím o nějaké vysvětlení mockrát děkuji
↑ Honza Matika:
no asi bych ho měla mít správně
12=2.2.3
42=2.3.7
252=2.2.3.3.7
c=3.3=9
v c musí být dvě trojky, no já to mám vypočítané ale stejně tomu nerozumím, proč zrovna tato čísla se z těch rozkladů vzali výpočet mám spíš bych prosila vysvětlení :(
↑ m.m.: jak sama píšeš,
z každého rozloženého čísla na prvočísla vezme vždy maximální počet jednotlivých prvočísel
v 252 se někde musely vzít ty dvě trojky. z 12 ani z 42 se vzít nemohly, takže potřebujeme číslo se dvěma trojkama. dvě dvojky se vezmou z 12, sedmička z 42, takže už máme všechno, nic víc než těch 3*3=9 nepotřebujeme