Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pomozte mi prosim vyresit tento lehky priklad ( spis overit a poct)
a) Zjistete, zda bod C[-4;-3] lezi na primce p=AB (ktera je dana body AB)
b)Najdete takovy bod D[x;y], ktery nalezi primce AB
A[-2;1], B[0;1]
me reseni ......... D[0;1], dosadil sem do param. rovnice souradnice bodu A a B (ktere urcuji primku p =>lezi na ni) a vysled parametr jsem dosadil do param. rovnice kde uz jsem misto souradnic B mel souradnice neznameho bodu, akorat nevim jak vyresit to a), protoze v 2. parametr. rovnici se mi vzdy rovna ypsilonova cast 0, takze nevim jak zjistim ten parametr z 2. rovnice a z toho pak bod y (kdyz nemam parametry z obou rovnic tak je prece nemohu porovnat a zjistit zda tam lezi nebo ne. (u bodu D jsem vychaze z parametru 1. rovnice protoze je jasne ze se rovnaji...
diky za pomoc
Nazdar. Z toho co si tu napisal som mierne mimo ... pozri na toto:
Spravim si priamku vyjadrenu parametricky z bodov A a B ... teda z nich najskor urobim vektor, to mame v=(-2;0)
x=0-2t .... x=-2t
y=1+0t ... y=1 Z tohoto nam vyplyva ze bod C tam nepatri pretoze jeho y-ova suradnica je -3 pricom nasa priamka je konstantna s y=1.
A bod si najdes tak, ze si zvolis t; t patri R.
Bod D[-2t;1] ... teda napriklad ak t zvolim 1 000 000 000 tak bod bude nasledovny:
D[-2 000 000 000;1] ;)°