Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 04. 2010 21:30 — Editoval Arisa (15. 04. 2010 21:32)

Arisa
Zelenáč
Reputace:   

Povrch eliptického řezu kužele

Potřebovala bych pomoci s tím, jak vypočítat povrch kužele, který je řízlý šikmou rovinou, takže vznikne eliptický řez. A potřebuji vypočítat dolní část. Jde jen o vzorec, vypočítat to zvládnu...;) Objem mám jako (pi*a*b*v)/3 takže normální vzorec na kužel, akorát místo kruhu, jsem tam dala elipsu... ale u povrchu mi to nějak nedochází. Předem děkuji za odpověď a případnou pomoc...

#2 16. 04. 2010 22:28

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Povrch eliptického řezu kužele

Zdravím,

asi by to chtělo podrobnější popis:

Arisa napsal(a):

kužele, který je řízlý šikmou rovinou, takže vznikne eliptický řez.

1) je to komolý kužel s dolní a horní podstavou "elipsa"? (pak se mi nezdá návrh vzorce pro objem  (pi*a*b*v)/3 -ten by platil pro "nekomolý".

2) od této informace se bude odvijet i vzorec pro povrch.

Děkuji za upřesnění.

#3 19. 04. 2010 15:36

Arisa
Zelenáč
Reputace:   

Tady jsem dodělala obrázek pro představu.
http://fullmetalalchemist.xf.cz/zvu.png
Dolení základna je normální kruh a když se šikmě kužel řízne, pak vznikne nahoře elipsa. Na objem jsem prodloužila tu 'přímku', abych měla pravý úhel a vypočítala ho z normálního vzorce pro objem, akorát s podstavou elipsy a pak tu vrchní část jsem odečetla od celku a vyšla mi dolní část... o;) Pro povrch však nevim. Buďto jen také upravit vzorec a to by tam byly asi odmocniny anebo si to nějak rozložit na části, ale to fakt nevim... XD
Tak snad už je to z toho obrázku aspoň trochu zřejmé, já sama nevím jak vám to lépe popsat... o;)

#4 19. 04. 2010 22:25

jelena
Jelena

↑ Arisa:

Děkuji za doplnění,

ovšem když si z deskriptivy představím rozvinutí plaště po eliptickém řezu, tak se mi nezdá vypočitatelné pomocí prostředků SŠ (alespoň ne v mém provedení). Tak snad někdo z kolegů. Děkuji.

Uměla bych velikost povrchu stanovit přibližně pomocí analytických váh.

#5 21. 04. 2010 15:33

Arisa
Zelenáč
Reputace:   

To nevadí, klidně můžete vypoužít jiných prostředků, já sama nevím kam toto patří, v žádných učebnicích jsem nenašla tento řez... o;) já si jen toto těleso vybrala nejdříve na narýsování, pak sestrojení a následném vypočítání...

Jo a ještě mám úplně ten samý problém, akorát s řízlým válcem. Takže stejný obrázek, jen je tam válec namísto kužele... Tak ještě jestli byste nevěděli jak u něj vypočítat povrch... o;)

Děkuji za případnou odpověď a vaši snahu...

#6 21. 04. 2010 17:14

jelena
Jelena

↑ Arisa:

rozvinutí po eliptickém řezu (dolní čast). A je to tedy do deskriptivy? Děkuji.

#7 22. 04. 2010 10:36

jelena
Jelena

↑ Arisa:

Abych nevynechala toto téma:

- rozumím tomu, že stačí i přibližné vyčíslení povrchu. V tomto případě bych popsala metody:

a) náhrada mnohostěnem - jehlanem a hranolem (myslím, že náhrada "12bok. útvarem" by byla dostačující),

b) výpočet povrchu po rozvinutí za pomocí čtvercové sitě na pauzovacím papíru,

c) stanovení velikosti povrchu porovnáním vážení "rozvinutého povrchu" a plošného tvaru o rozměru 10 x 10 cm (tedy o znamé plošné hmotnosti) zhotoveného ze stejného papíru.

#8 22. 04. 2010 12:56

Arisa
Zelenáč
Reputace:   

Páni, jo to je přesně ono...
no a lepší aspoň přibližně, než vůbec ;)... Ta první možnost vypadá asi nejlépe... alespoň nejsrozumitejněji... Ale abych vás tu zas neotravovala moc dlouho, tak mi ukažte možnost, která bude pro vás nejsnadnější a nejrychlejší... o;) Děkuji...

Zápatí