Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebovala bych pomoci s tím, jak vypočítat povrch kužele, který je řízlý šikmou rovinou, takže vznikne eliptický řez. A potřebuji vypočítat dolní část. Jde jen o vzorec, vypočítat to zvládnu...;) Objem mám jako (pi*a*b*v)/3 takže normální vzorec na kužel, akorát místo kruhu, jsem tam dala elipsu... ale u povrchu mi to nějak nedochází. Předem děkuji za odpověď a případnou pomoc...
Zdravím,
asi by to chtělo podrobnější popis:
Arisa napsal(a):
kužele, který je řízlý šikmou rovinou, takže vznikne eliptický řez.
1) je to komolý kužel s dolní a horní podstavou "elipsa"? (pak se mi nezdá návrh vzorce pro objem (pi*a*b*v)/3 -ten by platil pro "nekomolý".
2) od této informace se bude odvijet i vzorec pro povrch.
Děkuji za upřesnění.
Tady jsem dodělala obrázek pro představu.
Dolení základna je normální kruh a když se šikmě kužel řízne, pak vznikne nahoře elipsa. Na objem jsem prodloužila tu 'přímku', abych měla pravý úhel a vypočítala ho z normálního vzorce pro objem, akorát s podstavou elipsy a pak tu vrchní část jsem odečetla od celku a vyšla mi dolní část... o;) Pro povrch však nevim. Buďto jen také upravit vzorec a to by tam byly asi odmocniny anebo si to nějak rozložit na části, ale to fakt nevim... XD
Tak snad už je to z toho obrázku aspoň trochu zřejmé, já sama nevím jak vám to lépe popsat... o;)
↑ Arisa:
Děkuji za doplnění,
ovšem když si z deskriptivy představím rozvinutí plaště po eliptickém řezu, tak se mi nezdá vypočitatelné pomocí prostředků SŠ (alespoň ne v mém provedení). Tak snad někdo z kolegů. Děkuji.
Uměla bych velikost povrchu stanovit přibližně pomocí analytických váh.
To nevadí, klidně můžete vypoužít jiných prostředků, já sama nevím kam toto patří, v žádných učebnicích jsem nenašla tento řez... o;) já si jen toto těleso vybrala nejdříve na narýsování, pak sestrojení a následném vypočítání...
Jo a ještě mám úplně ten samý problém, akorát s řízlým válcem. Takže stejný obrázek, jen je tam válec namísto kužele... Tak ještě jestli byste nevěděli jak u něj vypočítat povrch... o;)
Děkuji za případnou odpověď a vaši snahu...
↑ Arisa:
rozvinutí po eliptickém řezu (dolní čast). A je to tedy do deskriptivy? Děkuji.
↑ Arisa:
Abych nevynechala toto téma:
- rozumím tomu, že stačí i přibližné vyčíslení povrchu. V tomto případě bych popsala metody:
a) náhrada mnohostěnem - jehlanem a hranolem (myslím, že náhrada "12bok. útvarem" by byla dostačující),
b) výpočet povrchu po rozvinutí za pomocí čtvercové sitě na pauzovacím papíru,
c) stanovení velikosti povrchu porovnáním vážení "rozvinutého povrchu" a plošného tvaru o rozměru 10 x 10 cm (tedy o znamé plošné hmotnosti) zhotoveného ze stejného papíru.
Páni, jo to je přesně ono...
no a lepší aspoň přibližně, než vůbec ;)... Ta první možnost vypadá asi nejlépe... alespoň nejsrozumitejněji... Ale abych vás tu zas neotravovala moc dlouho, tak mi ukažte možnost, která bude pro vás nejsnadnější a nejrychlejší... o;) Děkuji...