Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 04. 2010 20:37 — Editoval FliegenderZirkus (16. 04. 2010 20:42)

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Práce vykonaná vektorovým polem

Ahoj, povedlo se nám v matematice předběhnout fyziku (většinou to myslím bývá opačně) a počítáme křivkové integrály druhého druhu, tj. vektorových funkcí. Většina zadání je typu „určete práci vykonanou silou F(x,y,z)...” a tahle formulace mi není moc jasná, zkusím uvést konkrétní příklad. Vypočítejte práci vykonanou vektorovým polem $\mathbf{F}=(2y-6xy^3,2x-9x^2y^2)$ po části paraboly $y=x^2$ orientované od bodu $[0;0]$ do $[1;1]$.
Parametrizace křivky bude $P(t)=(t,t^2),t \in \langle 0,1 \rangle$, $\dot{P}(t)=(1,2t)$
$\int_{C}(2y-6xy^3)dx+(2x-9x^2y^2)dy=\int\limits_{0}^{1}(2t^2-6t^7,2t-9t^6)\cdot (1,2t)dt=\int\limits_{0}^{1}(2t^2-6t^7+4t^2-18t^7)dt=\nl=\int\limits_{0}^{1}(-24t^7+6t^2)dt=[-24 \cdot \frac{t^8}{8}+6\cdot \frac{t^3}{3}]_{0}^{1}=-1$.

Můj dotaz zní: V bodě [0;0] žádná síla nepůsobí, takže proč se vůbec ten můj bod začne pohybovat? Má nějaký vlastní „pohon”? Pak si to předtavuju tak, že jsem v bodě [0;0] a namířím přímo po úsečce k bodu [1;1], jenže vektorové pole mě bude pořád někam unášet, já budu pořád kormidlovat tak, abych směřoval k bodu [1;1] a výsledná trajektorie bude pravděpodobně velmi složitá, ne parabolická. Nebo je to ještě jinak a jsem na nějaké parabolické kolejnici, která mi pohyb do stran prostě neumožňuje a já počítám, jestli třeba foukáním větru o dané síle ušetřím palivo, nebo ne? Pokud je to takhle, tak bych v tomhle případě spotřeboval paliva víc než za bězvětří, je to tak? Jestli je teda ten výpočet správně. Děkuju!

• (téma jako vyřešené označil(a) FliegenderZirkus)

#2 17. 04. 2010 00:01

rughar
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 

Re: Práce vykonaná vektorovým polem

Podle mě by mělo být zadání pochopeno tak, že bod se pohybuje v každém případě po zadané křivce (jak si psal, je v pevných kolejích). A copak je na bodu [0,0] tak divné? Pořádně se zamysli nad tím co píšeš:

"V bodě [0;0] žádná síla nepůsobí, takže proč se vůbec ten můj bod začne pohybovat?"

Já osobně jsem si nikde nevšiml, že by v tomto bodě měl mít nulovou rychlost. To každopádně výpočet nijak neovlivní. Ať už se pohyboval jakkoli rychle, rychlost k výpočtu není třeba (síla je v tomto případě pouze funkcí polohy, nikoli rychlosti) a zadání nám jen přikazuje, že bod má opsat zadanou trajektorii. Takže je to tak, jak nakonec sám počítáš.

1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

#3 19. 04. 2010 00:39

FliegenderZirkus

Jasně...to vektorové pole není původcem pohybu, jen zkoumáme jeho vliv na něj. Kdybych někam do toho pole upustil hmotný bod a zajímala mě jeho trajektorie, tak to je úplně jiná úloha (mimochodem-to se počítá jak?). Taky bych se chtěl zeptat na tu interpretaci jako spotřebu paliva, jde to takhle zjednodušit?

#4 19. 04. 2010 09:41 — Editoval Rumburak (19. 04. 2010 14:15)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ FliegenderZirkus:

1.  V praxi se těleso či bod  mohou začít pohybovat i z takové výchozí polohy, v níž teoreticky nepůsobí síla, která by mohla pohyb vyvolat.
Příkladem může být rovnovážná poloha vratká. Mimo to, jak správně píše ↑ rughar:, může mít těleso v takovém bodě nenulovou
počáteční rychlost.

2.  Je-li dáno silové pole  $\vec{F}(\vec{r})=(u(\vec{r}), \,v(\vec{r}),\,w(\vec{r}))$, kde $\vec{r} = (x,\,y,\,z)$ je průvodič bodu, pak trajektorie pohybujícího se hmotného bodu
o hmotnosti m splňuje dle Newtonova zákona síly pohybovou  rovnici  $m \frac {\text{d}^2 \vec{r}}{\text{d}t^2} = \vec{F}(\vec{r})$   (ve vektorovém tvaru), což rozepsáno po složkách dává
soustavu diferenciálních rovnic

$m \frac {\text{d}^2 x}{\text{d}t^2} = u(x,\,y,\,z)$,
$m \frac {\text{d}^2 y}{\text{d}t^2} = v(x,\,y,\,z)$,
$m \frac {\text{d}^2 z}{\text{d}t^2} = w(x,\,y,\,z)$,

jejíchž řešením obdržíme hledanou trajektorii. Obdobně v rovinné úloze. 
Takto je tedy popsán pohyb, při němž se kromě silového pole $\vec{F}$, počáteční polohy a počáteční rychlosti bodu žádné  další vlivy neuplatňují.

3. Pro výpočet práce vykonané polem je důležitá vlastní dráha tělesa (resp. pouze její počáteční a koncový bod, pokud jde o pole koservativní)
a nezáleží na tom, zda je dráha (vymykající se rovnici z bodu 2) podpořena nějakou vazbou (například kolejnicí) nebo silou vyvinutou motorem
tělesa (v těchto úvahách ovšem ignorujeme tření - ve skutečnosti je rozdíl, jsou-li saně taženy po ledě nebo "vedle" po betonu). 

4.  Má-li těleso vlastní pohon, může si vynutit vlastní cestu (letadlo, které navzdory gravitačnímu poli nabírá výšku) a vždy to bude nějaká
křivka, zda zrovna konkretní parabola, to už závisí na možnostech stroje a šikovnosti pilota - nakonec  i na náhodě.
Jestliže těleso vyvíjí sílu za účelem vnutit pohybu určitou dráhu jinou než podle rovnice z bodu 2 , pak ta složka síly, která je kolmá na trajektorii,
práci nekoná. Z praktického hlediska je to sice paradoxní (nadřu se, resp. spotřebuji palivo, ale nevykonám práci - leda snad, že zahřeji motor),
avšak je to v souladu s fyzikální definicí.

#5 22. 04. 2010 00:25

FliegenderZirkus

↑ Rumburak:
Díky za vyčerpávající odpověď, označuji jako vyřešené

Zápatí