Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Je dán troj. ABC: A[4.3], B[-2,2], C[3.-2]. Určete průsečík osy strany BC se stranou AC a úhel přímky AC s osou x...
Vypočítal jsem akorát střed té strany BC kterej mi vyšel [5/2,0]
Nevím jak vypočítat tu osu, aby procházela tím bodem a zároven byla kolmá ke straně BC... průsečík s tou stranou vypočítám že dám ty 2 rovnice potom k sobě a zjistim co mají společného ne... nebo se pletu???
U toho druhýho úkolu s tim úhlem jsem vypočítal rovnici strany AC, která my vyšla 5x - y - 17 = 0 (doufám že je správně) a ten úhel také nevim...:(
Zjistíš vektor BC - (5;-4), pro obecnou rovnici potřebuješ vektor normálový, který se udělá prohozením - (4;5). Protože ale chceš přímku na to kolmou a nikoliv onu přímku uděláš opět normálový vektor (opět prohodíš), takže jsi zpět na (5;-4). Máš tedy 5x-4y+c=0. Po dosazení středu dopočteš c. Pro výpočet průsečíku vypočítáš dvě rovnice o dvou neznámých.
↑ Jamtyrek:
Ten úhel bude směrnice k strany AC
resp. tangens
Máš-li přímku ve směrnicovém tvaru:
y = kx + q
Rovnice strany AC je:
5x - y - 17 =0
y = 5x - 17
k = 5
úhel bude: