Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám tu dve ulohy s ktorými si neviem rady ak by bol niekto taky ochotny a pomohol mi : 1.Určte vzdialenost tých rovnobžných tetív v danej kružnice s r=5cm ktoré maju dlžku 5 cm a 8cm . 2.odvesny pravouhle trojuholníka su dlhe 30cm a 12,5cm. Vypočítajte polomer vpísanej a opísanej kružnice trojuholniku .dakujem
↑ Peter 002:
Př.1)
Označme - d vzdálenost tětiv
Platí:
1) 
2) 
3) 
Výsledek:
- poloměr kružnice vepsané
- pravoúhlý trojúhelník
- platí pro pravoúhlý trojúhelníkOffline

↑ Peter 002:
K druhemu prikladu: z pythagora si hod preponu a podle sinovy vety nejaky uhel u vrcholu (alfa, beta, nebo gama). Potom z jednoducheho vzorce a/(2*sin alfa) , nebo b/2*(sin beta) nebo c/ (2*sin gama) dostanes polomer opsane kruznice. S vepsanou kruznici si to presne nepamatuju, ted mne napada jenom si to namalovat a zmerit :) Jinak ted jsem nasel reseni pomoci trech stran (ty mas a obsahu). Heronuv vzorec: S = sqrt( (s(s-a)(s-b)(s-c)) kde s je (a+b+c)/2. Pak plati vzorec r= (abc)/4S. Jasné???
S těma tětivama ti jeste pomuzu (edit, bude), zatim to hledam, nemam misto hlavy databazi :) // tak ne, byl jsem predbehnut a kolega to ma spravne :)
↑ Peter 002:
U čeho je jiný výsledek_
Špatně byl jen poloměr vepsané kružnice má být 5 cm opraveno.