Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, nevíte co znamená "absolutní člen binomického rozvoje"?

(2x^2-3/x)^6
Jaký je absolutní člen v tomto případě prosím?

Díky :)
↑ frank_horrigan:
Zdravím,
nejsem si úplně jistá, zda rozumím úpravě, kterou jsi provedl. Děkuji za vysvětlení.
↑ harryharry:
binomická věta
polopaticky - když rozepiši jednotlivé členy rozvoje, tak hledám takový člen rozvoje, který po sečtení mocnin nad x má exponent 0. koeficienty samotné ("nějaká čísla") nejisou podstatné, potřebuji zjistit pouze hodnotu k:
teď porovnám mocniny nad x a vypočtu k (mělo by být 4) - je to tak?

↑ frank_horrigan: Dobrý večer, můžete mi prosím říci, jak jste z (2x^2-3/x)^6 dostal 2x^8-(729/x^6) +0
Já to moc nechápu, děkuji.

↑ Honza Matika:
Protoze jsem hovado, omlouvam se... jedoduse jsem to roznasobil mocninou, coz je blbe... Jsem misto znamenka - vzal znamenko *, hlavne ze jsem pak za sebou tahal minus......Prispevek smazu :) Omluva všem zainteresovanym

↑ jelena:
V tomto případě na tom záleží protože v zadání se píše:
Zadání:
(2x^2-3/x)^6
Jaký je absolutní člen v tomto případě prosím?
PS: Absolutní člen vychází + 4860
Ten absolutní člen bude:
zdravím vás,
jaký je člen v absolutním rozvoji (hodnota) vypočteme až poté, co zjistime kolikatý člen v rozvoji to je. Tedy až najdeme k=4.
Tak?
Ale máte pravdu - musím být vice precizní v češtině. Děkuji.
Tie čísla pre šiestu mocninu sú z Pascalovho trojuholníka 1,6,15,20,15,6,1. Súčasne sú to kombinačné čísla od 6 nad 0 po 6 nad 6. Celý rozklad podľa binomickej vety vyzerá takto:
1*(2x²)^6*(3/x)^0 - 6*(2x²)^5*(3/x)^1 + 15*(2x²)^4*(3/x)^2 - 20*(2x²)^3*(3/x)^3 + 15*(2x²)^2*(3/x)^4 ...
Keď vypočítavaš mocniny x, vychádza pre jednotlivé členy (2x²)^6*(3/x)^0...... (x^12)*(1/x^0), teda výsledok x^12
(2x²)^5*(3/x)^1...... (x^10)*(1/x^1), teda x^10/x^1 teda výsledok x^9
(2x²)^4*(3/x)^2...... (x^8)*(1/x^2), teda x^8/x^2 teda výsledok x^6
(2x²)^3*(3/x)^3...... x^6/x^3 teda výsledok x^3
(2x²)^2*(3/x)^4...... x^4/x^4 teda výsledok x^0
Toto je teda ten člen, kde sa x vykráti, kde "vypadne".
Číslo teda je 15*(2x²)^2*(3/x)^4 x vypadne, umocňujú sa čísla: 15*(2^2)*3^4 = 15*4* 81 = 4860.
Téma sa dá dobre vysvetliť, cez písmenká to vyzerá hrozne, ale nič superzložité to nie je.