Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Potřeboval bych poradit s příkladem:
Určete hodnotu parametru r v rovnici přímky p 4x-2y-r=0 tak, aby přímka p byla tečnou ke kružnici k x^2 + y^2 -20=0.
Vůbec nevim co s tim, nějaké základy o této látce vim, ale s timhle si neumim poradit.
Zdravim ta. Ak vies celkom slusne pocitat rovnice potom by si nemal mat problem. Tento priklad sa riesi nasledovne:
Budes ratat sustavu tych dvoch rovnic (p & k) ... Vyjadris si nejake "x" alebo "y" z "p" a dosadis do "k". Malo by ti to vycapit nejaku kvadraticku rovnicu kde budes mat jednu premennu (x alebo y) a este tam bude navyse aj "r".
Diskriminant tej kvadratickej rovnice polozis rovny nule a da ti to dve riesenia pre "r". Tym padom mas vypocitane "r" a zistis ze dotycnice ku kruznici rovnobezne s danou priamkou su vzdy dve. ;)
Uz len musis vediet ako vyratat kvadraticku rovnicu s tym "r". A takych tem tu uz bolo viac. No ak by si si neporadil, napis, vyriesime. ;)°
↑ N3st4: Udělal jsem to jak jsi mi napsal a došel jsem ke kroku, kdy mam tu kvadratickou rovnici o znění 4y^2+2y+r-80=0
Ted jsem nějak nepochopil co dělat, normálka mam vyjádřit diskriminant? ehm co je c?? je to -1, nebo ten poslední člen -80 . Jsem nějak mimo, tak sry. A co dál, jesli by jsi mohl ještě jednou, pro mě trocha srozumitelněji. Díky :-)
↑ Chrpa: Děkuji, už vim, kde jsem udělal chybu (kvadratická rovnice) Ale vůbec nerozumim, jak jste udělala z tý rovnice 20x^2-8xr+r^2-80=0 na 64 r^2-80(r^2-80)=0 . Prosím o vysvětlění nějak to v tom nevidim. Díky
↑ tob:
Mohou nastat 3 případy:
1) c je takové, že přímka je sečnou kružnice - mají 2 společné body
2) c je takové, že přímka je tečnou kružnice - mají 1 společný bod
3) c je takové, že přímka je nesečnou kružnice - nemají žadný společný bod.
ad 1)
Budeš to řešit jako předcházející úlohu, ale D > 0
2) D = 0
3) D < 0
Vyšlo mi toto: - sečna
- tečna
- nesečna.
Postup se mi sem psát nechce.
Musím ráno brzo do práce a jdu hajat.
Obrázek:
PS: nesečna = vnější přímka ( prý se to tak pojmenovává)
Stránky: 1