Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj potřeboval bych poradit, jak vyřešit následující úlohu:
Najděte obecné řešení diferencialni rovnice y''' - 6y'' + 12y'-8y = x*e^(2x) + x^2 -x
najdět dvě partikularni řešení vyhovující zadaným očátečním podmínkam
a) y(0) = 0 , y'(0)=0, y''(0)= 0
b) y(0)= 0, y'(0)=1, y''(0)=0
Dále mam k partikulárnímu řešení sestrojit graf kde x je z intervalu <-3,3>
Děkuji moc za pomoc
↑ Tychi:
nic moc jen že by se to dalo řešit pomocí metody speciálni prave strany..... ale nějak nevim jak si poradit s tou pravou stranou.... když jsme s eptal bylo mě řečeno že by to šlo řešit pomocí metody superpozice... vypočítat tu D.R pro jednu pravou stranu a pak pro druhou... a výsledné řešení sečist ale nějak mě to nevychází právě.... proto se ptam ... jak danou rovnici řešit....:X
↑ Tychi:
Děkuji všem za pomoc už jsem to pomocí webu a hromadu popsaných stránek vyřešil.... nebylo to zase tak složité jen jsme pořád dělal jednu chybu dokola.....) jen bych chtěl ještě poprosit o pomoc s grafem v jakám programku bych ho mohl vymodelovat .) děkuji
Stačí ti wolfram?
Mimochodem, já to zkusila řešit třemi způsoby a mám tři si podobná řešení, ve dvou z nich budou numerické chyby, ale nemám sílu dělat zkoušku, abych zjistila, které je správné, tak jsem ráda, že sis to nakonec spočetl sám(o:
Mozna by to melo vyjit takto
sage: %maxima
sage: eq:'diff(y(x),x,3)-6*'diff(y(x),x,2)+12*'diff(y(x),x)-8*y(x) = x^2 -x + x*exp(2*x)$
sage: atvalue(y(x),x=0,0)$
sage: atvalue('diff(y(x),x),x=0,0)$
sage: atvalue('diff(y(x),x,2),x=0,0)$
sage: desolve([eq],[y(x)])
y(x)=x^4*%e^(2*x)/24-x*%e^(2*x)/8+3*%e^(2*x)/16-x^2/8-x/4-3/16
sage: plot(x^4*e^(2*x)/24-x*e^(2*x)/8+3*e^(2*x)/16-x^2/8-x/4-3/16,(x,-3,3))(pokud je obrazek zmenseny a necitelny tak prave tlacitko + zobrazit obrazek + zvetsit)
↑ Tychi:
mno pro správnost můžeme porovnat vysledky, nejsem si jisty zdal to mám uplně správně ale postup by měl být dobře takže maimálně nějaka ta početní chybička :X
takže Yoh = C1*e^2x + x*C2*e^2x*+X^2*C3*e^2x
Ypn= 1/48 * (2*x^4*e^(2x)-6*x^2-12*x-9)
obecná řešení a pak po dosazeni počátečních podminek vyšlo
a) Y = 3/16 e^2x - 1/6(x*e^2x)+1/12*(x^2*e^2x)+1/48 * (2*x^4*e^(2x)-6*x^2-12*x-9)
b) Y= = 3/16 e^2x+ 5/6(x*e^2x)-23/12*(x^2*e^2x)+1/48 * (2*x^4*e^(2x)-6*x^2-12*x-9)
p.S děkuji za graf docela mě to pomohlo k dokončení :)
Stránky: 1