Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Pokud nevidíš problém v principu indukce, pak jde jen o nějakou drobnou chybu v úpravě. Zkus napsat, jak jsi postupoval, chybu ti pomůžeme najít.
V prikladu 2 mi nehraje to m ve jmenovateli posledni prave strany a v prikladu 1 asi chybi druha mocnina za vyrazem 
v obou případech se vlastně ještě přidá jeden člen řady, je tedy potřeba n v prave strane zadani posunout o jednicku. K tomu neni potreba ani matematicka indukce.
btw: je to jenom o úpravě výrazů, ani by tam nemusely byt ty předpoklady. Zkuste nějaký CAS, třeba maxima je online na http://www.my-tool.com/mathematics/maximaphp/ a když tam zadáte následující dva řádky
1/3*n*(2*n+1)*(2*n-1)+(2*(n+1)-1)^2;
factor(%);
tak vám to upraví na tvar odkud už jde vidět že ta první rovnost platí (s tou druhou mocninou za 2(x+1)-1 ).
robert.marik napsal(a):
V prikladu 2 mi nehraje to m ve jmenovateli posledni prave strany a v prikladu 1 asi chybi druha mocnina za vyrazem
jj přesně jak říkaš, místo m má být n a
je na druhou
Kondr napsal(a):
Pokud nevidíš problém v principu indukce, pak jde jen o nějakou drobnou chybu v úpravě. Zkus napsat, jak jsi postupoval, chybu ti pomůžeme najít.
zítra tady hodím pár mých příkladu, kde dělám chyby.. jsou to spíše chyby, které se řeší na střední, ale tam sem se moc
neučil :-(
upnul jsem dokument, kde mám příklady, které jsem se snažil řešit (červeně jsou ty u kterých mám problém).
Nemusíte psát základní krok, stačí jen ten idukční.
http://vsb.over.cz/Matematick%e1%20indukce.doc
nemám word. ty rady co jste dostal nestacily? kde je konrétně problém?
nemám word. ty rady co jste dostal nestacily? kde je konrétně problém?
Stránky: 1