Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ gletak:
Zdravím,
asi 0 - v zápisu žádná promenná "čas" nění, tedy derivujeme konstantu.
Možna by bylo vhodnější uvést více podrobně, co se řeší. Děkuji.
↑ jelena: Pekny den, zadani opravdu moc presne neni, ale mozna jsem v tom poznal mechniku tuheho telesa.
Mozna je to takto (vypisuji explicitne zavislost na
):

kde
je uhlove zrychleni
To vse za predpokladu ze otacejici se objekt nemeni moment setrvacnosti J (tj. ze se napriklad nejedna o rychle se otacejici kolotoc ze ktereho obcas odpadne nejaky pubertak)
Dakujem za rychle reakcie a hnet sa ospravedlnujem, zabudol som uviest ze aj omega aj J su premenne, pre blizzsie objasnenie problemu, jedna sa o kotuc navinuteho materialu, trebarz papiera ktory sa previja na druhy kotuc, rychlost previjaneho papiera musi ostat konstantna z coho vyplyva ze omega sa zvacsuje umerne zmensujucemu sa polomeru kotuca a tym istym principom sa zmensuje moment zotrvacnosti J, preto su obe premenne aj J aj omega a treba to derivovat ako sucin, pokial sa jedna o "matematicku" derivaciu sucinu xy je to v pohode ale co "fyzikalna" podla casu...
↑ kaja(z_hajovny):
také Vás zdravím a také jsem trochu poznala mechaniku tuhého tělesa (ale nebyla jsem si jistá). A jak to kolega popisuje, tak si dovedu i docela pohodlně představit funkci brzdicích a přitlačných válečků, odvíjecího zařízení a takové speciální tyčky, která má určitou vůli v pohybu a přiměřeně odvíjení se pohybuje nahoru - dolu a zajšťuje kvalitní stejnoměrný návin, vyrovnává tahy a braní vzniku vrasek v návinu). No konec konců určitě něco víte o vstupních surovinách pro výrobu papírů :-)
Tak si dovolím použit vzorce od Vás:

Stačí tak?