Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím o kontrolu postupu (výsledku) dvou Eulerových substitucí. Bohužel jsem nenašla žádný program, kde bych to mohla zkontrolovat.
Děkuji moc.
http://islaz054.ic.cz/Eulerovy.pdf
↑ Stýv:
Děkuji, to už jsem také vyzkoušela, nicméně mi to moc nepomohlo, výsledek je při použití metody substituce. Vím, že při derivaci výsledku u euler. substitucí zjistím, zda je správný, nicméně derivace je na mě složitá. Proto jsem chtěla poprosit ty, kteří tomu více rozumí, jestli by mi nezkontrolovali potup i výsledek.
Zdravim,neodpovim uplne na dotaz, protoze kontorlovat Eulerovy substituce ted nemam cas. Ale prvni se da snadno upravit na vzorec pouzitim substituce x-2=t (jde to videt po doplneni na ctverec) a u toho dalsiho je efektivnejsi x=tan(t) anebo jeste lepe x^2+1=t^2. Eulerovy substituce jsou zde delova koule proti mouse.
Omlouvam se ze nemam cas a chut kontrolvoat ty substituce.
↑ ivanka01: v prvom priklade ....vloudila se chybka...hned za Pouzijeme vzorec F..nasledujuca uprava ...
a druhy v poriadku...:-)..
↑ kaja(z_hajovny):
dobrý den,
děkuji za odpověď. Samozřejmě máte pravdu, že se to dá počítat i jinak a jednodušeji. S tím můžu jen souhlasit, nicméně jsem měla za úkol vypočítat tyto integrály více způsoby, proto ty eulerovy substituce..
↑ pietro:
děkuji moc za opravu, někdy to člověku nedojde, ja jsem si to propočitavala snad 100x ale nenapadlo mě, že tam budu mít tak banální chybu, hold člověk někdy neuvažuje:)... bohužel jsem svou práci již odevzdala dřív než přišla Vaše odpověď. budu se jen modlit, že to nikdo nebude propočitávat.
↑ ivanka01: ok Ivanka, drzim palce a skus na kontrolu vysledku pouzivat tiez http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral++x+dx
zdravim !
Stránky: 1