Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
chtěl bych se zeptat. mám několik uspořádaných dvojic čisel. (např (1,1)(1,2)(1,3)(3,2)(2,3)(3,3)(3,1)(2,1))
No a mě by zajímalo jak vypočtu počet uspořádání těchto uspořádaných dvojic tak aby druhé číslo uspořádané dvojice bylo stejné jako první číslo další uspořádané dvojice (prostě počet variací které budou vypadat asi takhle:" (1,1)(1,2)(2,3)(3,2) atd.." A taky by měla být spolněna podmínka aby druhé číslo v celé té řadě odpovídalo prvnímu číslu první uspořádané dvojice.
Děkuji za řešení. Samotného mě bohužel nic nenapadlo, zhola nic :(
Zdravím,
(jestli jsem to dobře pochopil,) představil bych si to jako domino. Zkusil jsem se tedy zeptatstrýce na matematiku v dominu a našel mi třeba tohle (nečetl jsem, pouze dávám odkaz; nejlepší nejspíš bude zeptatse ho sám).
↑ Doxxik:
Tak jsem to pročítal.. No a zjistil jsem, že je mi to.. na houby :D Asi jsem špatně řekl zadání. Když vezmeme asociaci s dominem, tak bych chtěl najít počet všech řešení domina kde první a poslední dílek mají stejnou hodnotu. taky jsem hledal na netu, ale nic jsem nenašel.. a tento problém mi připadne až moc.. komplexní :D takže kdyby někdo aspoň naznačil postup, tak bych byl vděčen :) Ale jinak dík Dominiku za snahu :D

Řekl bych, že hledáš počet Eulerovských tahů v orientovaném grafu. (Čísla jsou vrcholy, uspořádané dvojice hrany.)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Eulerovsk%C3%BD_tah
Já ti v tomhle moc neporadím, protože o tom moc nevím.
↑ BrozekP:
hm, hned jsem chytřejší :D:D
↑ BrozekP:To je správný postřeh a dal by se dotáhnout do konce. Jedná se o oritentovaný digraf se smyčkami.
Také si všimneme, že každým vrcholem musíme projít právě třikrát a vždy se vrátíme do výchozího vrcholu - jinak o nejde, pokud máme použít všechny uspořádané dvojice.
To putování můžeme Co kdyby se spořítaly všechny permutace s opakováním tří prvků (1,2,3), každý se třemi kopiemi a odečetly by se ty možnosti, které nemohou nastat, jako:
1) tři stejné prvky bezprostředně za sebou 1,1,1
2) Dvě stejné dvojice *někdy* za sebou
3) ...?
Mám ale pocit, že vhodným sformulováním úlohy to půjde vypočítat snadno bez rozebírání mnoha případů.
Nebo bysme mohli nejprve ignorovat smyčky a rozmyslet si, že zvývajích 6 hran můžeme projít v pořadí
a) 1,2,3,1,3,2,1
b) 1,2,1,3,2,3,1
c) 1,2,3,2,1,3,1
d) nezapoměl jsem na nic?
Pro každou možnost rozlišíme několik permutací symbolů 1,2,3 a potom si stačí zdůvodnit, že existuje 2*2*3 (je to dobře?) možností jak přidat ty smyčky (i,i).
Nejsem si úplně jistý jestli vidím analogii mezi těma smyčkama (nebo těmi smičkami?...) a dominem.. jediné co jsem z těch elerových tahů pochopil je to město královec, že nelze přejít přes všechny mosty aniž bychom přes některý přešli dvakrát :D
↑ Cermix:Analogie je vybudována takto:
máme tři vrcholy (někdo říká uzky) a mezi každými dvěma existuje orientovaná hrana (někdo říký šíp nebo šipka). naví u každého vrcholu je orientovaná smyčka.
Těch šipek a smyček je dohromady 6+3=9, stějně jako uspořádaných dvojic
, kde
. No a seřazení kostek domina odpovídá orientovanému tahu v tomto grafu. Kolik je seřazení kostek? Tolik, kolik existuje těch otevřených tahů. Odvození počtu jsem naznačil výš.
(ony ty tahy jsou sice uzavřené, ale podle smyslu úlohy s dominem je i uzavřený tak považován za otevřený)
↑ petrkovar:
A co když máme domino o šedesáti kostkách ve kterém jsou čísla od jedničky do pětí (na každé straně kostky samozřejmě) a některé kostky se opakují?