Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 04. 2010 19:57

Cermix
Místo: Morava
Reputace:   

kombinatorika

Zdravím,
chtěl bych se zeptat. mám několik uspořádaných dvojic čisel. (např (1,1)(1,2)(1,3)(3,2)(2,3)(3,3)(3,1)(2,1))
No a mě by zajímalo jak vypočtu počet uspořádání těchto uspořádaných dvojic tak aby druhé číslo uspořádané dvojice bylo stejné jako první číslo další uspořádané dvojice (prostě počet variací které budou vypadat asi takhle:" (1,1)(1,2)(2,3)(3,2) atd.." A taky by měla být spolněna podmínka aby druhé číslo v celé té řadě odpovídalo prvnímu číslu první uspořádané dvojice.
Děkuji za řešení. Samotného mě bohužel nic nenapadlo, zhola nic :(

Žádné experimentování byť sebevíc intenzivní nedokáže, že mám pravdu, ale jediný experiment však může prokázat, že se mýlím.
Albert Einstein

• (téma jako nevyřešené označil(a) Cermix)

#2 19. 04. 2010 20:28

Doxxik
Reputace:   14 

Re: kombinatorika

Zdravím,

(jestli jsem to dobře pochopil,) představil bych si to jako domino. Zkusil jsem se tedy zeptatstrýce na matematiku v dominu a našel mi třeba tohle (nečetl jsem, pouze dávám odkaz; nejlepší nejspíš bude zeptatse ho sám).

Maturita 2010  (trailer) - R.I.P.

#3 19. 04. 2010 20:45

Cermix
Reputace:   

↑ Doxxik:
No teda, dík. zdá se, že mi to dost pomohlo.

Žádné experimentování byť sebevíc intenzivní nedokáže, že mám pravdu, ale jediný experiment však může prokázat, že se mýlím.
Albert Einstein

#4 19. 04. 2010 22:26

Doxxik
Reputace:   14 

↑ Cermix:
To jsem moc rád :)

Maturita 2010  (trailer) - R.I.P.

#5 20. 04. 2010 10:56

Cermix
Reputace:   

↑ Doxxik:
Tak jsem to pročítal.. No a zjistil jsem, že je mi to.. na houby :D Asi jsem špatně řekl zadání. Když vezmeme asociaci s dominem, tak bych chtěl najít počet všech řešení domina kde první a poslední dílek mají stejnou hodnotu. taky jsem hledal na netu, ale nic jsem nenašel.. a tento problém mi připadne až moc.. komplexní :D takže kdyby někdo aspoň naznačil postup, tak bych byl vděčen :) Ale jinak dík Dominiku za snahu :D

Albert Einstein

#6 20. 04. 2010 13:51 — Editoval BrozekP (20. 04. 2010 13:53)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Řekl bych, že hledáš počet Eulerovských tahů v orientovaném grafu. (Čísla jsou vrcholy, uspořádané dvojice hrany.)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Eulerovsk%C3%BD_tah

Já ti v tomhle moc neporadím, protože o tom moc nevím.

#7 20. 04. 2010 15:38

Cermix
Reputace:   

↑ BrozekP:
hm, hned jsem chytřejší :D:D

Albert Einstein

#8 20. 04. 2010 18:09

Cermix
Reputace:   

Nějaké další nápady?

Albert Einstein

#9 20. 04. 2010 21:43

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

↑ BrozekP:To je správný postřeh a dal by se dotáhnout do konce. Jedná se o oritentovaný digraf se smyčkami.
Také si všimneme, že každým vrcholem musíme projít právě třikrát a vždy se vrátíme do výchozího vrcholu - jinak o nejde, pokud máme použít všechny uspořádané dvojice.
To putování můžeme Co kdyby se spořítaly všechny permutace s opakováním tří prvků (1,2,3), každý se třemi kopiemi a odečetly by se ty možnosti, které nemohou nastat, jako:
1) tři stejné prvky bezprostředně za sebou 1,1,1
2) Dvě stejné dvojice *někdy* za sebou
3) ...?
Mám ale pocit, že vhodným sformulováním úlohy to půjde vypočítat snadno bez rozebírání mnoha případů.

#10 20. 04. 2010 21:48

petrkovar
Veterán
Web

Nebo bysme mohli nejprve ignorovat smyčky a rozmyslet si, že zvývajích 6 hran můžeme projít v pořadí
a) 1,2,3,1,3,2,1
b) 1,2,1,3,2,3,1
c) 1,2,3,2,1,3,1
d) nezapoměl jsem na nic?
Pro každou možnost rozlišíme několik permutací symbolů 1,2,3 a potom si stačí zdůvodnit, že existuje 2*2*3 (je to dobře?)  možností jak přidat ty smyčky (i,i).

#11 21. 04. 2010 10:35

Cermix
Reputace:   

Nejsem si úplně jistý jestli vidím analogii mezi těma smyčkama (nebo těmi smičkami?...) a dominem..  jediné co jsem z těch elerových tahů pochopil je to město královec, že nelze přejít přes všechny mosty aniž bychom přes některý přešli dvakrát :D

Albert Einstein

#12 21. 04. 2010 21:41 — Editoval petrkovar (21. 04. 2010 21:42)

petrkovar
Veterán
Web

↑ Cermix:Analogie je vybudována takto:
máme tři vrcholy (někdo říká uzky) a mezi každými dvěma existuje orientovaná hrana (někdo říký šíp nebo šipka). naví u každého vrcholu je orientovaná smyčka.
Těch šipek a smyček je dohromady 6+3=9, stějně jako uspořádaných dvojic $(x,y)$, kde $x,y\in\{1,2,3\}$. No a seřazení kostek domina odpovídá orientovanému tahu v tomto grafu. Kolik je seřazení kostek? Tolik, kolik existuje těch otevřených tahů. Odvození počtu jsem naznačil výš.
(ony ty tahy jsou sice uzavřené, ale podle smyslu úlohy s dominem je i uzavřený tak považován za otevřený)

#13 22. 04. 2010 10:18

Cermix
Reputace:   

↑ petrkovar:
A co když máme domino o šedesáti kostkách ve kterém jsou čísla od jedničky do pětí (na každé straně kostky samozřejmě) a některé kostky se opakují?

Albert Einstein

Zápatí