Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrej,
chtěl jsem se zeptat, která přepona je protilehlá a která přilehlá? Teda ono je to jasný, ta co je naproti úhlu alfa je protilehlá a ta druhá je přilehlá, přičemž ta naproti pravýmu úhlu je přepona.... Spíše jsem se chtěl zeptat, jestli je tomu tak "vždycky", jestli "vždycky" se to bere z pohledu úhlu alfa a jestli alfa vždycky označuje ten nejostřejší úhel... jestli je to pravidlo. Třeba tady na obrázku: http://maths.cz/obrazky/517.png je napsaný "pro úhel alfa"... mohl bych to brát ale z pohledu úhlu gama? Asi ne že, protože by pak přepona byla zároveň protilehlou odvěsnou a to nedává smysl... že... já nevím :) Jsem na matiku trochu blbej, tak snad vám tady nezpůsobím záchvaty smíchu svým chaotickým dotazem, ale myslím to vážně :)
Díky za odpověď :)
↑ Matthias: Přepona je jen jedna, je to ta nejdelší strana. Odvěsny máš dvě. Nebere se to vždycky z pohledu úhlu alfa (nejostřejšího úhlu). Ano, mohl bys to brát z pohledu jiného úhlu.

↑ septolet: No a když to bude z pohledu toho pravýho úhlu tak přepona bude zároveň protilehlou odvěsnou? :)
↑ Matthias: Ono když si to zkusíš vypočítat, třeba konkrétně pro ten sinus, tak číslo, které ti vyjde ti říká, kolikrát je protilehlá strana větší/menší než přilehlá. Když to aplikuješ na ten pravý úhel, tak ti vyjde 1 a funkce sinus má právě v 90° hodnotu 1. Takže to platí, čili to můžeme použít.

↑ septolet: ok, tak dík :)