Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 04. 2010 16:33

Matthias
Místo: -

Pravoúhlý trojúhelník

Dobrej,
chtěl jsem se zeptat, která přepona je protilehlá a která přilehlá? Teda ono je to jasný, ta co je naproti úhlu alfa je protilehlá a ta druhá je přilehlá, přičemž ta naproti pravýmu úhlu je přepona.... Spíše jsem se chtěl zeptat, jestli je tomu tak "vždycky", jestli "vždycky" se to bere z pohledu úhlu alfa a jestli alfa vždycky označuje ten nejostřejší úhel... jestli je to pravidlo. Třeba tady na obrázku: http://maths.cz/obrazky/517.png je napsaný "pro úhel alfa"... mohl bych to brát ale z pohledu úhlu gama? Asi ne že, protože by pak přepona byla zároveň protilehlou odvěsnou a to nedává smysl... že... já nevím :) Jsem na matiku trochu blbej, tak snad vám tady nezpůsobím záchvaty smíchu svým chaotickým dotazem, ale myslím to vážně :)

Díky za odpověď :)

Berte na mě ohledy, jsem na matematiku prostě úplně blbej :D

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 22. 04. 2010 16:54 — Editoval septolet (22. 04. 2010 16:55)

septolet
Reputace:   

Re: Pravoúhlý trojúhelník

↑ Matthias: Přepona je jen jedna, je to ta nejdelší strana. Odvěsny máš dvě. Nebere se to vždycky z pohledu úhlu alfa (nejostřejšího úhlu). Ano, mohl bys to brát z pohledu jiného úhlu.

#3 22. 04. 2010 16:57

Matthias

↑ septolet: No a když to bude z pohledu toho pravýho úhlu tak přepona bude zároveň protilehlou odvěsnou? :)

#4 22. 04. 2010 17:02

septolet
Reputace:   

↑ Matthias: Ono když si to zkusíš vypočítat, třeba konkrétně pro ten sinus, tak číslo, které ti vyjde ti říká, kolikrát je protilehlá strana větší/menší než přilehlá. Když to aplikuješ na ten pravý úhel, tak ti vyjde 1 a funkce sinus má právě v 90° hodnotu 1. Takže to platí, čili to můžeme použít.

#5 22. 04. 2010 17:05

Matthias

↑ septolet: ok, tak dík :)

Zápatí