Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, již jsem nedávno na toto skvělé forum psal o pomoc ohledně aplikace xKarel. Bohužel, opět jsem se v tomto tvoření ztratil a vytvoření mé samostatné úlohy do školy dopadlo více než katastrofálně. Dostaly jsme za úkol, aby Karel (postavička) posbíral náhodně rozmístěné cihličky a vrátil se zpět na své púvodní místo (start). A další úloha byla, aby Karel oběhl celé hřiště(plochu) a vrátil se zpět na start. Potřeboval bych, aby mi tu nekdo pomohl s pochopením, jak se tyto dvě úlohy tvoří a já příště mohl zvládnout i jiné úlohy. Pokud se najde někdo, kdo mi to sem přímo vloží a napíše k tomu vysvětlivky, budu moc rád. Opravdu se s tím pářu už asi týden. Děkuji a přeji hezký zbytek dne.
↑ Veter@n: Konkrétně ti tu nejspíš nikdo neporadí, přecjenom tomuto "jazyku" se asi moc lidí nevěnuje.
K tomu posbírání cihliček. Samozřejmě tu můžeme dělat nějaké šarády s hledáním nejkratší cesty, ale myslím, že pro tvůj případ by bohatě stačilo projít celou plochu a pokud je na aktuálně navštíveném políčku cihla, tak jí sebrat. Ten další úkol, předpokládám, že máš nějakou plochu a chceš projít po krajních políčkách této plochy dokola. Tak prostě nech Karla jít, až narazí na ono krajní políčko, tak ho otoč a zase ho nech jít až do dalšího krajního políčka.
To je tak asi všechno, co jsem k tomu schopný říct, konkrétně ti s tím nepomůžu, neznám syntaxi jazyka.
↑ Veter@n: Ano, teď také koukám, že gladiator01 zná syntaxi. Tak snad se tu ukáže a poradí ti. Jinak přeju hodně štěstí při řešení.

U toho prvního můžeš použít to co jsem psala minule jen to trochu upravíš aby nepokládal, ale zbíral.

1. úkol - změnital jsem polož na JeCihla { Zvedni} a NE JeCihla na NE JeZeď
Když je lichý počet sloupečků tak běhá pořád dokolečka, tak si zkus upravit. Já opravdu nemam čas ti dělat úkol.
procedure SeberCihly
{
DOKUD NE JeZeď
{
#Pokud je postavicka otocena nahoru jde a
#pokládá cihly
JeSever
{
JeCihla { Zvedni}
Krok
JeZeď #dokud nenarazí na zed,
#pak se otoci posune o jedno pole, otoci a jde dal
{
JeCihla { Zvedni}
VlevoBok
JeZeď #Na konečném políčku
{ #přesune se na začátek
VlevoBok
Dokud NE JeZeď {Krok}
VlevoBok
Dokud NE JeZeď {Krok}
}
Jinak{Krok}
VlevoBok
}
}
Jinak # kdyz dojde zpatky ke spodnimu okraji
{
JeCihla { Zvedni}
Krok
JeZeď
{
JeCihla { Zvedni}
VlevoBok VlevoBok VlevoBok #otoci se
#pokud je konec přesune se na začátek
JeZeď #Na konečném políčku
{ #přesune se na začátek
VlevoBok
Dokud NE JeZeď {Krok}
VlevoBok
Dokud NE JeZeď { Krok }
}
Jinak{Krok}
#pokud nema v ceste zed udela krok
VlevoBok VlevoBok VlevoBok # znovu se otoci a pokracuje
# prvni cast, tedy jde zase nahoru
}
}
}
}

↑ Veter@n:
Klidne si ho otoc na sever jen musíš zajistit aby nepochodoval pořád dokola.
Já nemam čas ani náladu a nikdy jsem se v tomto "programu" neučila (u minulého úkolu jsem ho vyděla poprvé) tak toho určitě víš více než já. Promiň.

↑ Veter@n: Mazat se nebude. Téma obsahuje hodnotné příspěvky od kolegyně gladiator, které by tím zmizely, což by byla škoda.
Díky za pochopení.