Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny,
prosím o pár rad.
Iracionální rovnice:
1\
- pořád mi to vychází
cože je špatně...
2\
3\
A pak ještě pár z exponenciálních:
4\
5\
6\
7\
8\
Mockrát děkuji, za pár dní píši přijímačky a už mi chybí zopakovat jen tohle :)
↑ septolet:
měl jsem, než jsem to roztrhal, vždy tam mám chybu a nevyjde mi zkouška: viz. příklad 1 :(
U té
2) x=0
3) x1=3/2 a x2=-1
Jsou to ale nějaký blbosti, pokud jsou to iracionální rovnice....
Exponenciální vůbec nevím jak do toho...
↑ Aipik: 1) Umocni celou rovnici, získáš tím rovnici bez odmocnic, pak už počítej normální rovnici o jedné neznámé. Navíc ti ani nevyjde kvadratický člen. Co ti případně není jasné?
EDIT: U těch rovnic, kde je neznámá pod odmocninou se prostě snažíš zbavit odmocnin. U exponenciálních rovnic se snažíš upravit rovnici na stejné základy, pak počítáš jen s exponenty.
↑ septolet:
prosím, napíšeš mi řešení té první? Jak to počítáš? Pokud to jen umocním, tak mi vypadne x a pokud jako dvojčlen tak dostanu tu šílenost... tak já nevím.....

1) 
2) Umocníš rovnici na druhou. V levo použiješ vzoreček 
3) Umocníš rovnici na druhou, poté umocníš ještě jednou, v levo je vzoreček 
4)
Poté substituce.
5)
Teď vytkneš 
6) 
Základ je stejný, exponenty se musí rovnat.
7) 
8) 
↑ Honza Matika:
ajajaj.... jsem totálně zmatenej :-D.... Já si nemůžu pomoct, ale nikde v tom ani
ani
nevidím..... Tak tohle asi dobrý nebude.... :( vůbec netuším kde jsi na takovou šílenost přišel a co bych s tím dělal dál :-D tohle je asi beznadějný se mnou... :( To je tak, když se člověk co nikdy matice nevěnoval ani minutu rozhodne jít na ekonomku :-(
↑ Honza Matika:
joooooo už to tam vidím, to byla doba.... a teď to musím umocnit všecko ještě jednou, abych se dostal dál, že? Můžeš mi to tu trošku ještě rozepsat prosím? Mate mě před tím ta dvojka, nevím kam jí a jak umocnit/strčit.... Díky moc!
↑ Aipik: Zkus si přečíst: http://www.matweb.cz/exponencialni-rovnice
Stránky: 1