Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravim,
otevrel jsem si sam matiku, ze se na neco podivam, a narazil na (mozna banalni problem), ale nemam tuseni, co s tim. Mam zjistit imaginarni cast z podilu komplexnich cisel (1+i)/(1-3i). Zkousel jsem vsechno mozne (bez pouziti online vychytavek, potrebuju se to naucit, nikoli opsat (a z domacichu ukolu jsem ponekud vyrostl ;)), nekde jsem nasel, ze mam ten zlomek pronasobit cislem kompl. sdruzenym) cimz odpadne img. cast jmenovatele, ale stale se nemuzu dobrat vysledku. Cumim do toho hodinu, a stale nic... Diky za jakoukoli pomoc (vypocitat to ani tak nepotrebuju, spis co s tim mam (obecne) delat :)
Zdravím,
ano, vynásobil bych to chytrou jedničkou, která má v čitateli i ve jmenovateli číslo komplexně združerné sdružené s komplex. číslem ve jmenovateli zadaného zlomku. Pro tebe tedy:
zkus dál počítat (nezapomeň na to, čemu se rovná
;)..
↑ frank_horrigan:
Vhodně rozšíříš
(tak aby dole vznik vzorec
)
a roznásobíš

↑ zdenek1:↑ Doxxik:
Diky, kluci, uz to vychazi :) ja jsem to totiz blbe pochopil, ze mam rozsirovat zlomek kompx. sdr, ale jenom citatele..... mam tady ((1+i)(1+3i))/((1-3i)(1+3i)) => (1-3)+(3+1)i/(1+9)(3-3)i = (-2+4i)/10, po rozhozeni -1/5 + 2/5i.. takze vysledek asi vychazi, postup uz snad taky sedi :) diky moc