Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 04. 2010 18:54

7867088
Reputace:   

definice--existuje už?

potřebuju určitou vlastnost od zkušenějších matematiků, sám jsem jí nazval po vzoru logiky jako algebraickou splnitelnost. Zajímalo by mě, jestli to někdo nezadefinoval lépe, něco podobného:

čili:

Varieta algeber V určená teorií T algebraicky splňuje množinu A, pokud všechny prvky A jsou termem v teorii T tak, že rovnosti termů (///při jistém vyjádření///) splňují grupové vlastnosti.

děkuji za připomínky
popř za pomoc při zadefinování této věty do matematičtějších forem

děkuji ještě jednou

#2 23. 04. 2010 01:10

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: definice--existuje už?

Můžeš trochu upřesnit co myslíš tím "rovnosti termů splňují grupové vlastnosti"? Možná by neuškodil nějaký konkrétní příklad takové teorie T + množiny A.

Něco málo o varietách algeber je zde: http://www.math.muni.cz/%7Epolak/Algebr … lgebra-.ps -- třeba pomůže.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 23. 04. 2010 15:18

7867088
Reputace:   

↑ Kondr:děkuji, pokusím se to definovat trochu lépe

#4 23. 04. 2010 15:44

7867088
Reputace:   

7867088 napsal(a):

Varieta algeber V určená teorií T algebraicky splňuje množinu A, pokud všechny prvky A jsou termem v teorii T tak, že rovnosti termů splňují grupové vlastnosti.

Je to myšleno zatím pro grafické reprezentace algebry, koalgebry, bialgebry (dokonce snad na internetu existují programy, které diagram axiómů algeber vykreslí). Neumím v Texu, bohužel, takže se omlouvám za nedostatečnost mých formulací. Pro formulaci jsem použil grafické interpretace algeber, ale nejedná se o tradiční rovinné algebraické variety. Je to jen způsob, jak si to mohu představit a navíc se to dál hodí pro různé aplikace, o kterých tu nebudu mluvit.

Inu, vezmu například grafické reprezentace algebry a koalgebry. Jejich varietou je bialgebra (?) čili i diagram bialgebry je určitou varietou, i když ne tak důležitou - vypadá takto >---< pro určitý výraz (term). Varieta algebry/koalgebry je tedy diagram bialgebry. Tato varieta je určená teorií, což je množina rovností termů, na tom se shodneme. Znamená to, že bialgebra je určená množinou rovností termů algebry a koalgebry.
Ještě jednou zopakuji, že diagram bialgebry pak vypadá jako >---<. Když přiřadím (podle určitých pravidel - jsou například v knize Topological geometrodynamics) prvky diagramu bialgebry vlastním axiómům, které diagram "generují", rozložím tak vlastně diagram a přenesu jeho prvky do termů teorie T. Množina A, o které jsem mluvil, má prvky, jež odpovídají prvkům termů T. To je ta nejsložitější část.
Pak, když mám bialgebru s přiřazenými a dekomponovanými prvky, vrátím se zpět ke kreslení diagramu. Ten evidentně splňuje dihedrální grupu a tedy grupové vlastnosti.

Množina A je zobrazena na bialgebru (varietu V určenou teorií T) a tedy, jak vyplývá z posledního odstavce, splňuje grupové vlastnosti.

Bialgebra, tedy splňuje množinu A - zatím jsou prvky bijektivně zobrazeny libovolně (což pro aplikace, pro které toto formuluji absolutně neplatí, tam je třeba množina A také grupou, ale nic to nemění!).

Tak, existuje něco podobného pro algebraické variety? :-) například eliptické křivky, pro ty bych něco podobného také rád vytvořil...později.

Zatím prosím o pomoc s formulací mých myšlenek.

Děkuji za Vaši ochotu

#5 23. 04. 2010 16:48

Kondr
Veterán

Přiznám se, že takto abstraktní algebře už nerozumím. Jen bych chtěl upozornit na výrazný rozdíl mezi varietou algeber a algebraickou varietou. Varieta algeber je třída algeber splňujících nějakou teorii. Algebraická varieta je množina řešení soustavy polynomiálních rovnic. Obojí je zadáno systémem identit, ale ten první se týká přímo prvků variety (určuje algebraickou strukturu), zatímco ten druhý se týká pouze prvků tělesa, nad nímž varietu uvažujeme (sám o sobě strukturu nedefinuje). Pro některé algebraické variety má význam algebraickou strukturu dodefinovat -- viz sčítání bodů na eliptických křivkách. Pokud bys ale chtěl zkoumat eliptické křivky z takto abstraktního hlediska, bude asi pohodlnější na ně pohlížet jako na Abelovské grupy. A protože je na eliptických křivkách pouze jedna operace, asi nebude možné k nim sestavit koalgebru (ale to už je spíš odhad).

#6 23. 04. 2010 18:10

7867088
Reputace:   

rozumím vám, já zase příliš nerozumím analýze ;-)
ovšem ve vašem příspěvku mluvíte o tom, že vám to připadá že mluvím o algebraických varietách a varietách algeber současně. Nikoli. Vlastně jsem trochu přemýšlel o algebraické splnitelnosti variet eliptických křivek (tady bych váš požádal o nějaký text pro upřesněnou, abych se při formulaci definice nedopustil nějaké zbytečné chyby - tedy nějaký text o eliptických křivkách jako takový, pokud možno v češtině)...a jak jsem tak přemýšlel a trochu modifikoval definici pro algebraické variety (v principu je to totožná s definicí pro variety algeber) pak varieta eliptických křivek algebraicky splňuje množinu reálných čísel. Neboť: algebraická varieta eliptických křivek V(e) je vlastně (jakoby - to jen pro představu spojitosti původní definice) určena polynomy ve tvaru Weirestrassových rovnic (tedy jakousi teorii T)...(je těžké to formulovat bez Texu :-( ) ale existuje množina A,  jejiž prvky jsou vyjádřeny v těch rovnicích. A jak správně píšeš, splňují grupové oprace abelovské grupy. Suma sumárum, varieta V(e) algebraicky splňuje množinu A a navíc můžu říci, že množina A je množina reálných čísel.
Z toho tedy plyne, že vůbec nevadí, když na množině A můžeme definovat strukturu (například v našem případě těleso) nebo například grupu, v případě daleko složitějším, ale to už bych lezl do fyziky.

Tak přemýšlím, zda se v definici alg. splnitelnbosti alge. variet nedopouštím fatální chyby, ale jestli ano, bude jistě lehko odstranitelná. Budu rád, když mě na ni upozorníš.

(definicí alg. splnitelnosti variety algeber jsem si ale jist) ten krok s eliptickými křivkami dělám navíc...takže o něj bnemám moc zájem ;-)

s pozdravem Honza

#7 23. 04. 2010 18:42

7867088
Reputace:   

↑ 7867088: nejsem si svým rozšířením jist

#8 24. 04. 2010 02:28

Kondr
Veterán

↑ 7867088: Jako takový úvodní text může posloužit http://www.math.muni.cz/~kucera/texty/ATC10 , kde je důraz kladen na křivky nad konečnými tělesy.

Zkusme třeba Weierstrassovu rovnici $y^2=x^3-1$ brát jako teorii. Pokud bychom brali x,y jako proměnné v termu, pak dostáváme nějakou dost triviální algebru. Rozumnější je brát x a y jako unární termy, tedy brát tu rovnici jako $(y(p))^2=(x(p))^3-1$. To je nějaká varieta algeber typu (*,-,x,y), do které patří eliptická křivka $y^2=x^3-1$ nad libovolným tělesem s operacemi * a - převzatými z tělesa a projekcemi x,y. O této varietě mi přijde divné tvrdit, že algebraicky splňuje reálná čísla, když v ní leží křivka definovaná třeba nad $\mathbb{Z}_{17}$. Jinou spojitost mezi eliptickými křivkami a varietami algeber nevidím. Ale jak jsem psal, z univerzální algebry znám jen základy a teorie kategorií mi neříká zhola nic.

#9 27. 04. 2010 22:02

7867088
Reputace:   

Mohl by jsi to prosím rozepsat? Uvědom si že algebraická splnitelnost mluví o bijekci množiny A (která má být algebraicky splňovaná tou varietou) do množiny unárních termů, - to jsem si uvědomil po tvé reakci. Ono je to složitější, protože vidím hlavně ten diagram a při formálnějším pohledu se v tom bohužel ztrácím - musím uznat, ale ne rezignovat ;-)  Proto by mi pomohlo, kdyby jsi se mohl rozepsat protože se mi zdá, že máš jistou a velmi blízkou představu.

#10 05. 05. 2010 21:04

7867088
Reputace:   

↑ Kondr:znamená to tedy, že exponenciální a kvadratické rovnice mají stejnou varietu algeber ale jsou odlišné v tom smyslu, že se konstanty vyskytují na opačných místech?

Zápatí