Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 04. 2010 18:33

ninulin
Reputace:   

Matematické kyvadlo

Ahoj,pomůže mi prosím někdo vyřešit tento příklad:
Jaká je maximální rychlost u matematického kyvadla, je-li maximální výchylka x a délka kyvadla d??

• (téma jako vyřešené označil(a) ninulin)

#2 24. 04. 2010 20:53 — Editoval Cermix (24. 04. 2010 20:56)

Cermix
Místo: Morava
Reputace:   

Re: Matematické kyvadlo

Tošku napovím. Maximální rychlost bude v době, kdy kyvadlo bude v poloze kolmé na gravitační púsobení Země (prostě kolmo k podlaze :) ) No a pokud jsem nic z fyziky nezapoměl, tak rychlost které bude kyvadlo mít v určité době je rovno okamžité rychlosti v téže době volného pádu.. snad :).
takže podle toho se řídím. Výškový rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším bodem průchodu kyvadla označme třeba h. pomocí několika úprav jsem došel k závěru, že $h=d.(1-cos\alpha)$ okamžitá rychlost v čase t je dána vztahem $v=g.t$ g je gravitaní zrychlení, takže zbývá odvodit čas t. Ze vzorce pro uraženou dráhu při zrychlení $h=\frac12.g.t^2$ si vyjádříme $t=\sqrt{\frac{2h}{g}}$ a po dosazení do původního vzorečku nám výjde, že maximální rychlost matematického kyvadla je $v=\sqrt{2.g.d(1-cos\alpha}$
Tak snad je má úvaha správná, doufám, že to někdo rychle zkontroluje :

Žádné experimentování byť sebevíc intenzivní nedokáže, že mám pravdu, ale jediný experiment však může prokázat, že se mýlím.
Albert Einstein

#3 25. 04. 2010 00:07 — Editoval rughar (25. 04. 2010 00:07)

rughar
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 

↑ Cermix:

Toto je ve skutečnosti výchylka pro reálné kyvadlo, nikoli matematické. Pro matematické kyvadlo platí, že výchylka (oznmačím ji třeba x1) odpovídá funkci

$x_1 = x sin(\omega t) = x sin(\sqrt{\frac{g}{d}} t)$

Rychlost získám derivováním v čase

$v = x \sqrt{\frac{g}{d}} cos(\sqrt{\frac{g}{d}} t)$

A odtud mám maximální ryhlost

$v = x \sqrt{\frac{g}{d}}$

K podobnému vztahu by šlo dospět i tvým postupem skrz reálné kyvadlo. Jen by musel na konci udělat tuto úpravu

Matematické kyvadlo odpovídám reálnému pro malé vychýlky, čili můžeme uvažovat

$cos(\alpha) \approx 1 - \frac{\alpha^2}{2}$

A tedy

$v=\sqrt{2gd(1-cos\alpha)} \approx \sqrt{gd\alpha^2} = \sqrt{\frac{gd^2\alpha^2}{d}} = x\sqrt{\frac{g}{d}}$

1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

#4 25. 04. 2010 11:10

Cermix
Místo: Morava
Reputace:   

↑ rughar:
Aha, díky, já nikdy nestudoval pojmy jako matematické a reálné kyvadlo.. Prostě jsem si myslel, že matematické kyvadlo je stejné jako kyvadlo v reálu, ale bez tření :D

Žádné experimentování byť sebevíc intenzivní nedokáže, že mám pravdu, ale jediný experiment však může prokázat, že se mýlím.
Albert Einstein

Zápatí