Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tošku napovím. Maximální rychlost bude v době, kdy kyvadlo bude v poloze kolmé na gravitační púsobení Země (prostě kolmo k podlaze :) ) No a pokud jsem nic z fyziky nezapoměl, tak rychlost které bude kyvadlo mít v určité době je rovno okamžité rychlosti v téže době volného pádu.. snad :).
takže podle toho se řídím. Výškový rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším bodem průchodu kyvadla označme třeba h. pomocí několika úprav jsem došel k závěru, že
okamžitá rychlost v čase t je dána vztahem
g je gravitaní zrychlení, takže zbývá odvodit čas t. Ze vzorce pro uraženou dráhu při zrychlení
si vyjádříme
a po dosazení do původního vzorečku nám výjde, že maximální rychlost matematického kyvadla je 
Tak snad je má úvaha správná, doufám, že to někdo rychle zkontroluje :
↑ Cermix:
Toto je ve skutečnosti výchylka pro reálné kyvadlo, nikoli matematické. Pro matematické kyvadlo platí, že výchylka (oznmačím ji třeba x1) odpovídá funkci
Rychlost získám derivováním v čase
A odtud mám maximální ryhlost
K podobnému vztahu by šlo dospět i tvým postupem skrz reálné kyvadlo. Jen by musel na konci udělat tuto úpravu
Matematické kyvadlo odpovídám reálnému pro malé vychýlky, čili můžeme uvažovat
A tedy
↑ rughar:
Aha, díky, já nikdy nestudoval pojmy jako matematické a reálné kyvadlo.. Prostě jsem si myslel, že matematické kyvadlo je stejné jako kyvadlo v reálu, ale bez tření :D