Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 04. 2010 18:21

divien
Zelenáč
Reputace:   

algebra

Potřebovala bych poratit se dvěma příklady na algebru, ačkoliv jsem již propočítala nesčetně podobných  příkladů tak mi tyto dva nejdou a vůbec nevím proč?
1.
c1(3x^3 + 2x^2 + x +1) + c2(x^3 + 4x^2 - 3x + 2) + c3(2x^3 + 5x^2 - x) + c4 (x^3 + x^2 + 2x - 2)
- mám zjistit zda se jedná o lineární kombinaci?

2.
určete bázi podpostoru B v R4
(-2 3 3 2),  (1 5 7 0), (3 4 -1 1),  (2 12 9 -1), (1 2 2 0)

#2 25. 04. 2010 19:37

oli.G
Zelenáč
Reputace:   

Re: algebra

Tak, pustil som sa do dvojky.. ale mam to len ciastocne

Priestor mas v tomto priklade dany jeho linearnym obalom, cize lin. kombinacie tychto vektorov tvoria cely priestor. Mas najst bazu, o ktorej vieme ze obsahuje 4 vektory, kedze ide o 4-rozmerny priestor. Robi sa to myslim tak, ze si tie dane vektory (oznacme ich a,b,c,d,e) prepises do matice a snazis sa zistit, ktore 4 su lin. nezavisle (baza) a ktory je tam navyse.

takze

a   b   c    d     e
/   -2   1   3    2     1   \
|    3    5   4    12    2    |   
|    3    7   -1   9     2    |
\   2    0   1    -1    0   /

... prva uprava, prehodime stlpce a, e ...

e   b    c     d     a
/   1   1     3    2     -2   \
|    2    5    4    12    3    |   
|    2    7   -1    9     3    |
\   0    0    1    -1    2   /

...potom elementarne riadkove upravy - -2 nasobok 1.riadku pripocitas k 2. a 3. riadku, atd., az kym nedostanes trojuholnikovy tvar, ktory mne vysiel takto:

e  b     c       d      a
/   1  1     3       2    -2    \
|    0  3    -2       8     7      |
|    0  0   -11    -25   -14    |
\   0  0     0     -36     8    /

dalej si ale neviem rady - prve tri stlpce (cize vektory b, c, e zo zadania) su urcite LIN. NEZAVISLE a patria do bazy.
ako ale rozhodnut, ktory z vektorov a, d tam patri?? poradi niekto? :)
mozem tam vybrat hociktory alebo musim zistit, ktory z nich sa da dostat ako lin. kombinacia toho druheho a vektorov b,c,e ? ak hej, ako? :)

#3 25. 04. 2010 20:18

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ oli.G: Nekontroloval jsem číselně, ale popis vypadá rozumně. Zde si můžeme vybrat libovolně, který vektor z <a,d> do báze dáme. Prostor má totiž nekonečně mnoho bazí, jako odpověď je možno uvést i kanonickou {(1,0,0,0),(0,1,0,0),(0,0,1,0),(0,0,0,1)}.

U té jedničky: to zadání mi připadá nesmyslné. Nemělo to znít takto?

Určete, zda jsou vektory (3x^3 + 2x^2 + x +1), (x^3 + 4x^2 - 3x + 2),(2x^3 + 5x^2 - x) a (x^3 + x^2 + 2x - 2) lineárně nezávislé.

Případně "rozhodněte, zda jde vektor p vyjádřit jako lineární kombinaci vektorů q,r,s" (kde p,q,r,s jsou uvedené polynomy v nějakém pořadí).

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#4 26. 04. 2010 09:09

divien
Zelenáč
Reputace:   

navrhované "upravené" zadání mi také připadá daleko lepší, ale  bohužel zadání opavdu zní že máme ověřit zda se jedná o lineární kombinaci pro mne to bohužel nemění nic na tom, že danný příklad neumím vyřešit. zkoušela jsem to přes znění věty c1x1 + c2x2 + ..... +cnxn = 0, pak jsem využila matic - převedla jsem danou matici na tojúhelníkový tvar + viz dále postup z internetových stránek http://www.studopory.vsb.cz/studijnimat … index.html   ale nevím zda tento postup je možný?? (kontrola mi nevyšla)

#5 26. 04. 2010 10:59

LukasM
Reputace:   193 

↑ divien:
Ahoj. Nevím jakou "větu" myslíš, to co píšeš připomíná spíš část definice (bez kvantifikátorů) LN souboru vektorů, a jako taková nám bude asi k ničemu, to v zadání nikdo nechce. Ten odkazovaný postup jsem neviděl, můj prohlížeč to moc nedával, ale předpokládám, že i tam šlo jen o určování LN/LZ, což není náš případ. Můžeš zkusit svůj postup poslat, ale jsem si téměř jistý, žes řešila něco jiného než je v zadání.

Pokud zadání opravdu vypadá tak jak píšeš, tak je podle mého jediná možná odpověď. Pokud c1,c2,c3 a c4 jsou čísla z tělesa nějakého prostoru polynomů, na kterém se pohybujeme (význam těch písmenek by snad v zadání měl být, prostor taky), pak celý ten dlouhý výraz je skutečně nějaká lineární kombinace těch čtyř vektorů (přesněji její hodnota v bodě x). Musí to tak být, protože je to součet nějakých násobků těch čtyř polynomů, tedy lineární kombinace. Nijak líp na to odpovědět já osobně neumím.

Zápatí