Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, prosím vás poradíte mi s jedným príkladom?:
na priamke q: x+2y-5=0 nájdite bod P, ktorý má od priamky p: 3x-4y-5=0 vzdialenosť 2. Potom nájdite súradnice bodu P´, ktorý je s bodom P súmerný, podľa priamky p.
Prvú časť viem vypočítať, našla som súradnice bodu P, sú (5,0), ale neviem, ako mám vypočítať súradnice bodu P´. Pomôžete mi prosím? ďakujem

↑ sekulcanka: Zdravím, myslím, že ty body, které mají vzdálenost 2 od přímky p a zároveň leží na přímce q, budou 2.
Edit: Vyjdou body
,
a pak je stačí osově převrátit.
Edit: Pardon, překlik jsem se.
↑ Honza Matika:
Ďakujem, ale chcela by som sa ešte spýtať, ako môžu byť tie body dva, keď sú presne zadaná body aj vzdialenosť? nemôže byť taký bod len jeden? Veď keď chcem urobiť vzialenosť bodu od priamky, musím urobiť kolmicu na danú priamku prechádzajúcu daným bodom....neviem si predstaviť, ako vznikne prípad, že sú také možnosti dve...či je to možné? ďakujem veľmi pekne

↑ sekulcanka:
Kdyz si to namalujes, tak na ruznobezne primce mas dva body, ktere splnuji vzdalenost. Predstav si jednu polorovinu definovanou primkou p a prusecikem p a q. primka q bude, a tedy bod P bude pod primkou p. "Za prusecikem, tedy v opacne polorovine bude bod P_2 nad primkou p :) Pochopila?
EDIT: naopak si neumim predstavit pripad, kdy je takovy bod jenom jeden. Muzou u ruznobezek muzou byt dva body, ktere maji stejnou vzdálenost (a taky stejnou vzdalenost od pruseciku -> plati stredova soumernost podle pruseciku], u rovnobezek (coz tvuj pripad neni), jich muze byt nekonecne mnoho (cela primka), nebo zadny :) Jeden bod tehdy, kdyz to mas hledat pouze v polorovine :)
↑ frank_horrigan:
aha jasne, dakujem velmi pekne :-)

↑ Cheop: Upsal jsem se, ↑ thriller: mě opravil.
↑ sekulcanka:
Obrázek/ snad pomůže.
↑ frank_horrigan:
Prepáčte, predsa len mám ešte problém. už si to viem nakresliť, takže vidím, že sú tam 2 body, ale nevie ako sa vypočíta ten druhý bod, lebo keď dosádzam do vzorca na vzdialenosť, vyjde len jeden. vedeli by ste mi prosím ešte povedať, do čoho to mám teda dosadiť? ďakujem
↑ sekulcanka:
Jaký vzorec na výpočet vzdálenosti používáš? Jestli takovýto:
, tak přítomnost abs. hodnoty automaticky vede na dvě řešení.
↑ thriller:
hej tento, len sú tú absolútnu hodnoti inteligentne odignorovala o:-). ďakujem veľmi pekne :-)

↑ 12345omka: Založ si, prosím, vlastní téma. Děkuji.