Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, už si chvíli lámu s tímhle hlavu. Jak vepsat do libovolné krychle čtverec, který má větší obsah než podstava? Řešení asi nebude tak těžké, ale pořád jsem se nedostal dál něž ke 2 rovnicím o 4 neznámých, pomocí vektorů. Díky za pomoc.
↑ Salamander:Dvě protilehlé strany čtverce budou ležet v protilehlých stěnách krychle, řekněme dolní a horní podstavě. Rohy čtverce budou na hranách krychle, na horní podstavě řekněme přední a pravé hraně, na dolní podstavě na zadní a levé hraně. Oproti stranovým úhlopříčkám budou posunuté.
Délka strany čtverce se spočítá z rovnice druhého stupně nejlépe tak, že si za x vezmeme vzdálenoust jednoho rohu čtverce od rohu krychle (podél hrany).
Jen napovím, že výsledek je možno zkontrolovat tady.
↑ hudi1: To by nebyl čtverec, ale obdélník.
↑ petrkovar:
Už shodou okolností mám vyřešeno, ale díky moc. Řešil jsem to podobně. Teď si už asi týden lámu hlavu, jestli je to jediná možnost jak tam ten čtverec vepsat, takhle na šikmo přes tělesové uhlopříčky. Vyzkoušel jsem asi ještě 3 nebo 4 možnosti, ale vždy se mi to zdá neřešitelné a nebo mi proměnné rohy čtverce splynou s podstavou a soustava nemá vyhovující řešení. Ono mne maličko pobavilo, když jsem po asi 3-4 dnech počítání zjistil, že finální řešení celé úlohy je na 4 řádky, když už jsem přišel jak na to :)
Stránky: 1