Stránky: 1
Zdravim, toto je môj prvy prispevok na tomto fore, niesom vôbec nejaky extra matematik takze by som potreboval pomoc. Studujem v 1. rocniku elektroniku na FEI TUKE a v merani z fyziky potrebujem vypocitat par veci. Parcialne derivacie sme este na matike nemali, tak by som poprosil niekoho, ci by mi neukazal postup ako vypocitat toto? Je to len cast toho vztahu ale zvysok si viem dopocitat. Poprosim aj postup, nie len samotny vysledok, pretoze ucitel vyzaduje cely vzorovy vypocet. l=2409,97 a m=38,49 Dakujem.
↑ UnReSt:
Zdravím,
to je můj ani nevím který příspěvek... a přesně před 3 lety jsem tuto záležitost řešila s kolegou od vás.
obnovený odkaz na příslušný referát / je to tak?
to je zápis funkce, kterou chceš derivovavat po dm, přepiši to:
za promennou považujeme pouze m, zbýtek jsou konstanty.
Umíš zderivovat
? a výsledek zderivovat ještě jednou? (já zatím si dojdu pro zásobu kapesníků, neb jsem zcela dojata) přenechám dohledu kolegovi 99, děkuji :-)

Jsi ve výborných rukou, jen doplním definici, ze které je to též celkem pěkně vidět. Jedná se o parciální derivaci funkce f podle j-té proměnné:
Pokud příslušná limita existuje.
---
e^j je takový zajímavý vektor (nazývá se snad kanonický bázový), který má na všech pozicích krom j-té samé nuly. Na j-té má jedničku. Z toho tedy plyne, že v té limitě si "hraješ" jen ve směru té proměnné, která tě zajímá.
Zdravím a děkuji :-)
je potěšující býti místní vykopavkou (veteránkou nebo co se to navrhovalo?:-)
1. parciální derivace po dm bude:
zbýtek náš nový kolega jistě zvladne, případně se ozve.
Ale ešte sa spýtam na jednu skôr fyzikálnu vec z tohto merania. Do protokolu mame uviesť definíciu meranej fyzikálnej veličiny a jej jednotku v SI, váham nad tým čo tam v tomto prípade mam vlastne napísať. Predsa sme určovali izentropický exponent vzduchu a ten pokiaľ viem nieje v SI.
↑ UnReSt:
izentropický exponent je bezrozměrný (alespoň si to myslím), ovšem koeficient se určoval v referátu T7, parciální derivace, které jsme řešili v předchozích příspěvcích se vztahuji k referatu T4 ↑ jelena: - o skupenském teplu taní ledu.
A tak k čemu se vztahuje Tvůj dotaz? Děkuji.
↑ UnReSt:
tak si myslím, že je to veličina bez jednotek (jelikož je to poměr tepelnýh kapacit ve stejných jednotkách). Definice - Poissonova konstanta (izentropický exponent) - to už si snad vyhledaš. Ať se vede.
Stránky: 1