Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,mám tu jednu slovní úlohu ve které je podobnost,aspon to říkala učitelka ale šloby to prý jinak,jenže já nwm jak jinak už by to šlo a ani nwm jak dosadim za tu podobnost.Děkuji. Žebřík je opřen o svislou zeď tak,že jeho dolní konec je ve vzdálenosti 10m od paty zdi.Žebřík je podepřen svislou podpěrou 1,5m vysokou ve vzdálenosti 2m od místa,kde stojí na zemi.Jak vysoko od země je opřen horní konec žebříku o zeď?jak je žebřík dlouhý?

↑ Rolf:
Ok, zkus si to namalovat. Ten mensi trojuhelnik ma odvesny 2 a 1.5, preponu si spocitas z pythagora. Za vyuziti podobnosti vis, ze velky trojuhelnik je 5x vetsi (podpera, zebrik = 2m, zed, zebrik = 10 -> pomer 5:1). Delku zebriku si spocitas z prepony toho maleho trojuh. (a je 5x vetsi). Vysku zdi si spocitas stejnym zpusobem (podpera ma 1,5, zed 5x vic, tedy 7,5 metru. Pochopil?
EDIT: mozna mne proklinas, ze ti nedam konkretni cisla, leč to je účel :) Nechci ti dat rybu, ale naucit rybarit :) Pokud si nebudes s vysledkem jisty, dej ho sem, zkontrolujeme ti to :)

↑ Rolf:
Jj, vychází mi to samé :)