Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 05. 2010 11:37

Datle
Reputace:   

Středová rovnice kružnice, průsečíky

Ahoj, mám napsat středovou rovnici, když mám zadáno S[0,0] a r=2 to zvládnu, ale potom mám rozhodnout, zda body X[-1,1] a Y[jedna polovina,1] leží na k a napsat souřadnice průsečíků s osami. Ve škole jsem na to nebyl, sice to v sešitě dopsané mám, ale vůbec nevím jak k tomu došli. Moc díky za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 02. 05. 2010 11:48 — Editoval septolet (02. 05. 2010 11:49)

septolet
Reputace:   

Re: Středová rovnice kružnice, průsečíky

↑ Datle: Ty body dosaď do rovnice kružnice, vždy x-ovou souřadnici bodu za x a y-ovou souřadnici bodu za y. Pak to vypočítej a mohou nastat 3 možnosti:

Máme středovou rovnici kružnice: (x-m)^2 + (y-n)^2 = r^2:

1) levá a pravá strana rovnice se rovnají, pak daný bod leží na na kružnici
2) levá strana rovnice je menší než r^2, pak leží bod uvnitř kružnice
3) levá strana rovnice je větší než r^2, pak leží bod mimo kružnici.

Souřadnice průsečíků s osami...ty máš kružnici se středem v [0,0] a poloměrem r = 2, tak si to zkus nakreslit a vyčíst z grafu. Jinak se to dá spočítat tak, že si za x dosadíš 0 a vypočítáš y, to bude průsečík s osou y. Pak obdobný postup, akorát nyní dosadíš 0 za y a počítáš x.

#3 02. 05. 2010 12:42

Datle
Reputace:   

Takže, zda body leží na k nebo ne, to zvládnu, to mi vyšlo stejně jako to mám v sešitě. Ale s těmi průsečíky si nějak nejsem jistý x i y mi vyšlo stejné, to by mohlo být dobře, když z toho udělám graf je to logické, ale v sešitě je ještě napsané vždy P1 a jeho dvě souřadnice,P2 dvě souřadnice a potom Q1 a Q2 a jeho dvě souřednice. Díky.

#4 02. 05. 2010 12:52

septolet
Reputace:   

↑ Datle:

Ano, vyjdou dva průsečíky s osou x a dva průsečíky s osou y. Ukážu, jak se to počítá:

průsečík s osou y => za x dosadíme 0 a máme rovnici $y^2 = 4$, tato rovnice má dvě řešení $y = 2$ a $y = -2$. Takže máme dva průsečíky s osou y, $P_1[0,2]$ a $P_2[0,-2]$

obdobný postup je i pro průsečík s osou x.

Nebo si to zkus nakreslit, tam to hned uvidíš.

#5 02. 05. 2010 12:55

Doxxik
Reputace:   14 

Datle napsal(a):

(...) když z toho udělám graf je to logické, ale v sešitě je ještě napsané vždy P1 a jeho dvě souřadnice,P2 dvě souřadnice a potom Q1 a Q2 a jeho dvě souřednice. Díky.

však i ty souřadnice se dají vyčíst z grafu.
jinak (jak ti psal kolega výše):

co platí pro všechny body na ose x?

-> libovolný bod (a tedy i bod, který zároveň náleží kružnici -> průsečík) je tedy ve tvaru?
-> stačí dosadit souřadnice do rovnice kružnice (obdobně jako při určování, zdali daný bod leží na kružnici) a dopočítat neznámou
-> vyjde ti kvadratická rovnice, proto budou dvě řešení

obdobě pro průsečíky s osou y.. víš jak?

Maturita 2010  (trailer) - R.I.P.

#6 02. 05. 2010 13:14

Datle
Reputace:   

Moc dík, já si stejně sedim na vedení. tohle nepochopim, alespoň že tam vypočítám něco!

Zápatí