Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Za domácí úkol jsem dostal ještě jeden příklad a taky si s ním nevím rady, tak prosím poraďte, tady je znění: Vypočítejte obvod a obsha obrazce tvaru srdce. Obrazec je složen ze dvou shodných rovnoramenných trojúhelníků a půlkruhů nad jejich základnami. Ramena trojúhelníků meří 12 cm a úhly při hlavních vrcholech mají velikost 43°

↑ byXick:
Mohl bys mi dát obrázek, jak to má vypadat? At si maluju jak chci, porad si nejak nedokázu predstavit, jak to má vypadat - a po zkusenosti s kolegovo trojúhelníkem bez obrazku ani ránu :)
↑ frank_horrigan:
jo pockej jen chvili, naskenuji to z ucebnice xD

↑ byXick:
Jeden nápad bych měl i bez obrázku: Ty trojúhelníky más zadané podle vety usu, u rovnor. troj. más ty dva uúhle stejné, dopočítej si ten třetí, pak muzes ze sinove vety dopočítat tu chybející stranu. Z heronova vzorce dostanes obsah, vynasobís x2 (jsou dva). Kruznice: más jejich průměr - chybející strana. Můzes si dopočítat jeji obsah (
). (ten uz pak nenásobíš 2, protoze mas dvě pulkruznice - jedna cela :) Je to jasné?
EDIT: jasne, podle obrazku pochopeno, jak to vypada :) jediná oprava: trojúhelník nemáš podle usu ale sus :) Dopočítat chybející stranu bys měl zmáknout :) (sinova věta) :)
↑ frank_horrigan:
Vsechno celkem chapu, ale jeste jsme se neucili heronuv vzorec, takze jestli nekdo jiny mate jiny napad pls, jak to vypocitat bez toho heronova
vzorce THX 

Bez Heronova vzorce muzes dostat obsah trojuhelniku, u ktereho znas dve strany a uhel jimi sevreny podle vzorce
. Osobne mam toho Herona radsi (jenom pro zajimavost)
kde
je polovina obvodu 
↑ frank_horrigan: můžu se zeptat, proč to tahat na heronův vzorec, který se na ZŠ neučí, když to jde snadno přes goniom. fce (ty se tam doufám učí..)?
edit: aj ten vzorec:
je fajn, jsem ale zastáncem toho, že je přínosnější, když si na něco člověk přijde sám (ne jen dosazení) ...

↑ Doxxik:
Ja nevim, mne prijde heronuv vzorec taková jednoducha vychytavka, a myslel jsem si, ze se na ZS uci. Osobne ho mám radsi, nez goniofunkce (i kdyz pouziti gonio je nekdy jednodussi :) )
↑ frank_horrigan:
Heronův vzorec se neučí ani na
některých středních školách.
Natož pak na ZŠ
↑ byXick:
Obidva trojuholníky sú rovnoramenné takže stačí vypočítať obsah jedného a pripočítať k nemu obsah druhého (obsah druhého a prvého trojuholníka musí byť rovnaký)
Trojuholník je rovnoramenný - ramená sú zhodné - jeho výška ho teda rozdelí na dva zhodné trojuholníky - pomocou goniometrických funkcií vypočítame dĺžku odvesny - polovica zo základne rovnoramenného trojuholníka.
Obsah už vypočítame súčtom obsahov "malých" trojuholníkov
polomer kružnice je polovica zo základne rovnoramenného trojuholníka - vzorcom vypočítame obsah celého kruhu - máme tam jeden kruh rozdelený na dve časti
Súčtom všetkých obsahov dostaneme celkový obsah celého obrázku.
Stránky: 1