Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ 888:
Ok, asi myslis kruhovou úseč, termín vrchlík (aspon myslim) se používá u koule. Tak fajn. Budes mít rovnoramenný trojúhelník, který u vrcholu tvoreného stredem je 120°. Zbylé dva tedy budou mít 30 každý z nich. Spočítej trojúhelník, hlavně tě zajímá délka té tětivy a vzdálenost od středu (výška toho trojúhelníku). Najdu ti vzorec na výpočet S kruhové úseče :)
EDIT: možná na to jdu moc slozite, mám tady vzorce:
, kde 

↑ 888:
Jasně že šlo :) - pak nepočítáš ale obsah, nýbrž povrch.. :) aaaah, nekdy ty zadání jsou opravdu hrozná :). V tom případe trochu jinak: moment, najdu vzorce :)
Obsah (povrch) vrchlíku dle tohoto vzorce, kde r je poloměr koule a v výška toho vrchlíku. Tak i tak bych to řešil pres trojúhelník a středový úhel, jinak tu výsku dostat asi nejde :)
EDIT: ted mně napadá (jenom myslenka): mas úhel a délku toho řezu, kdyz povedu kolmou osu, dostanu: polovinu středového úhlu, pravý uhel na řezu a poloměr toho řezu. Z toho by si měl měl dostat vzdálenost řezu od středu

↑ 888:
Nee, polomerem kruhové podstavy je mysleno polomer podstavy toho vrchlíku -> polovina délky toho řezu....
Omluva za zmatečnost, vymyslim to reseni za pochodu :)
EDIT: ted vymýšlím jakým způsobem dostat poloměr celé koule -> tedy výšku toho vrchlíku
EDIT2: myslenka: zkusim to pres kulovou výseč
Tenhle vzorec, z toho by melo jit vyjádřit r: 
Takze, vyska té úseče mi vychází 5/ sqrt3, z toho poloměr koule 65/ 2*sqrt(3). - z toho bys měl vypočítat obsah toho vrchlíku. Vubec si tím výsledkem nejsem jisty (na to, jak jsem se na nej nadřel) - zkus to dosadit a zkontrolovat :) Jestli je to blbe, zkusim vymyslet neco jinyho

↑ 888:
Mne vychází
...Z toho vyplývá, že myšlenka bude pravedpodobně správná, ale někde jsem nechal numerickou chybu. Zkusím shrnout postup a dobrat se Tvého výsledku :)

Takze: máš poloměr podstavy vrchliku (1/2 délky řezu ) , a středový uhel. Od stredu veď vertikálu, dostaneš pravoúhly trojúhelník s uhly 90,60,30. Máš i ten poloměr, coz je jedna z odvěsen. Spočítej druhou z odvesen (to bude výška výseče). Ze vzorce
, kde ró je poloměr podstavy toho vrchlíku, v je výška výseče (ta odvesna) a r je poloměr koule, si vyjádříš r, tím dostaneš poloměr celé koule, který budeš potřebovat pro ten vrchlík. Povrch (obsah) vrchlíku jde podle vzorce Q = 2pí*r*v , kde r je polomer koule a v výška toho vrchlíku (poloměr koule - "ta odvěsna"). To by měl byt obecny postup, skusím tomu dát opravdová čísla :)