Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 05. 2010 18:31

L_U_S_I_K
Zelenáč
Reputace:   

derivace fce

Ahoj, potřebovala bych poradit s derivací:

y = arctg (x+1)/(sqrt(x^(2)+4))

já jsem došla k výsledku:
y´= sqrt(x^(2)+4 - x^(2) - x/(2x^(2) + 2x + 5) * sqrt(x^(2)+4

v podkladech od jedné kamarádky, mám výsledek y´= 4 - x/(2x^(2) + 2x + 5) * sqrt(x^(2)+4

nevím, jak se zbavila té odmocniny...který výsledek je správný? Moc prosím o radu, díky moc:)

• (téma jako vyřešené označil(a) L_U_S_I_K)

#2 02. 05. 2010 18:54

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: derivace fce

↑ L_U_S_I_K:

Zdravím,

vyznat se v tom zápisu je umění...

mám stejně jako kamarádka - derivuji arctg... atd. a když derivuji vnitřní funkci, tak derivuji podíl.

V čitateli derivace vnitřní funkce mám:

${\sqrt{x^2+4}-\frac12 (x+1)\frac{2x}{\sqrt{x^2+4}}$

teď to dám ke společnému jmenovateli.

Stačí tak?

#3 02. 05. 2010 19:18

L_U_S_I_K
Zelenáč
Reputace:   

tak už vím, kde byla chyba, při určení společného jmenovatele jsem pak v čitateli nechala celou odmocninu, dobrý no, to mi nějak uteklo... tak díky za pomoc a omlouvám, se za ten můj zápis, takhle jsem to zapisovala do těch různých matematických pomůcek a tenhle zápis to přečetlo tak jak mělo...

#4 02. 05. 2010 21:12

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

L_U_S_I_K napsal(a):

ten můj zápis, takhle jsem to zapisovala do těch různých matematických pomůcek a tenhle zápis to přečetlo tak jak mělo...

Ach, nejsem "různá matematická pomůcka".

Minimálně v názoru na zadání se shodujeme s pomůckou, pomůcka evidentně čte něco jiného, neb argument arctg není celý v závorce.

Ovšem narozdíl od pomůcky jsem neviděla v dalším řešení žádné arctg, tak jsem odvodila svůj závěr.

L_U_S_I_K napsal(a):

já jsem došla k výsledku:

y´= sqrt(x^(2)+4 - x^(2) - x/(2x^(2) + 2x + 5) * sqrt(x^(2)+4

v podkladech od jedné kamarádky, mám výsledek y´= 4 - x/(2x^(2) + 2x + 5) * sqrt(x^(2)+4

V tomto zápisu ovšem prostor pro tvořivý přístup je daleko širší.

Minimální kontrola je taková, že počet levých závorek je stejný jako počet pravých závorek. A je snad?

Ať se daří.

-----

Zcela OT: Я так решила, шиншилла! - tedy smazat mi tento výzkumný materiál, když jsem o to ještě vůbec nežádala. Pozoruji totiž, za jak dlouho se dá zapamatovat text, který absolutně nemá smysl.

Zápatí